Obce od temelínské elektrárny chtějí vědět, co bude s dostavbou

Temelín (Českobudějovicko) – Povalí se po návsích jeden kamion za druhým, nebo bude klid? Obce z okolí Jaderné elektrárny Temelín nevědí, co je čeká v příštích letech, a chtějí proto, aby vláda co nejrychleji rozhodla o případné stavbě nového bloku v elektrárně. Rozhodnutí je pro další rozvoj obcí zásadní, stát ho však stále oddaluje. Starostové 30 obcí z okolí Temelína proto napsali vládě otevřený dopis.

Obce z okolí JETE chtějí, aby vláda rozhodla o dostavbě (zdroj: ČT24)

Dostavba Temelína je hra o velmi vysoké peníze, rozhoduje se o ekonomické budoucnosti Česka – ale pro obyvatele obcí a měst v okolí jihočeské jaderné elektrárny je to především věc velice praktického významu. Například v Týně nad Vltavou už tři roky čekají na opravu Orlické ulice. Ta je v havarijním stavu, ale protože má podle rámcové smlouvy se státem sloužit nádměrným nákladům mířícím na stavbu, radnice vyčkává. Podobné projekty, které čekají na dokončení – či jen zahájení jako v případě starých týnských kasáren, které mají posloužit jako dělnická ubytovna – nového bloku elektrárny, přitom má celá řada obcí v regionu.

Tendr na dostavbu Temelína vyhlásil ČEZ v roce 2009. Výkupní ceny elektřiny jsou ale nízké, a tak je možné, že se dostavba posune nebo úplně zruší. „Bude tak řada zmařených investic, řada projektů se neuskuteční. Myslím, že to bude mít dopad na ekonomiku celého kraje,“ podotkl týnský starosta Milan Šnorek (ODS). Spolu s dalšími starosty proto poslal vládě otevřený dopis, aby o stavbě co nejdříve rozhodla. „Vláda dopis skutečně dostala a pan premiér se jím bude v nejbližší době zabývat,“ uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer.

Problémy se samotnou dostavbou místní obyvatelé vesměs nemají. Blízkost elektrárny naopak obcím zaručuje rozvoj včetně příspěvků do rozpočtu. Elektrárna obcím v okolí ročně posílá celkem 47 milionů. Na podobě obcí je to vidět. „Je to něco úplně jiného. To se tak dvakrát třikrát rozrostlo oproti vesnici, co tady byla,“ srovnal rodák z Dřítně Jan Sedlák.