Státní správa zadarmo: Lidé jezdí tam, kde je to nejblíže, ne tam, kam „mají“

Nový Bydžov (Královéhradecko) – Stát sice stanovil, kam mají jezdit lidé z menších měst například pro občanské průkazy, ale lidé se uměle vytvořenými spádovými oblastmi neřídí. Raději jezdí vždy na nejbližší úřad, který potřebné dokumenty vydává. Nic jim v tom nebrání, avšak v takových případech pověřená města za práci svých úředníků nic nedostávají – dotace místo toho jdou na oficiálně určené úřady.

Lidé z Chlumce jezdí pro průkazy do Bydžova, ale peníze za ně dostává Hradec (zdroj: ČT24)

Chlumec nad Cidlinou má jako obec s rozšířenou působností stanoven Hradec Králové. Ten je po silnici vzdálen 36 kilometrů a vlak tam jede dvacet minut. Doslova za humny je přitom Nový Bydžov, kde je vlak za devět minut, po silnici je to jen jedenáct kilometrů a je obcí s rozšířenou působností. Lidé z Chlumce a okolních obcí tak vesměs ignorují úřední rozdělení a jezdí si například pro občanské průkazy tam, kde je to nejblíže – tedy do Bydžova. Loni téměř třetina všech průkazů vydaných v Novém Bydžově byla chlumecká. „Je to jednodušší, je to blíž,“ podotkla Adéla Knittlová, která si do Bydžova pro nový průkaz přijela z Lovčic – ty jsou od Hradce Králové ještě dále než Chlumec nad Cidlinou.

Bydžovské radnici na živelném rozšířením působnosti i na Chlumecko vadí, že za práci svých úředníků od státu nic nedostává. Peníze za úkony správní státy pro občany Chlumce nad Cidlinou a dalších obcí v okolí totiž jdou na oficiálně určený úřad s rozšířenou působností, tedy do Hradce Králové. „Právem jsou rozhořčeni zastupitelé, protože doplácejí na výkon státní správy. Tyto peníze by mohly skončit kdekoli jinde ve městě, v opravách chodníků,“ uvedl Ondřej Neuman z bydžovského městského úřadu.

Předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek upozornil, že se svaz snaží prosadit změnu, která by problémy, podobné tomu bydžovskému, odstranila. „Snaží se vyjednat velmi jednoduchou věc – aby obec dostala zaplaceno za výkon, který udělá, a nepočítalo se to nějakými nesmyslnými vzorečky,“ nastínil. Stát by tak platil vždy tomu, kdo práci skutečně vykoná.

Podle Chlumeckých by ale bylo ještě lepším řešením vrátit radnici pětitisícového města kompetence k vydávání občanských průkazů, čím by problém sousedního města odpadl. „Chceme od státu, aby nám vrátil ty nejběžnější úkony: vydávání občanských průkazů. Jsme schopni dělat jednoduchou agendu vydávání pasů,“ upozornil chlumecký starosta Miroslav Uchytil (KDU-ČSL). O změně chce městská delegace jednat na ministerstvu vnitra, kam se vypraví v úterý.