Ministerstvo zamítlo přestavbu kostela sv. Michala na obchodní galerii

Praha – Obchodní galerie z pražského kostela sv. Michala, ve kterém kázal Jan Hus, nevznikne. Ministerstvo kultury plánovanou přestavbu zamítlo. Rozhodnutí magistrátního odboru památkové péče, který stavbu povolil, označilo ministerstvo za nezákonné.

Ministerstvo kultury dalo za pravdu architektům a historikům, kteří se na něj obrátili s tím, že pražský magistrát povolením přestavby odsvěceného kostela sv. Michala porušil památkový zákon a umožnil architektonickou devastaci památky. Povolení zrušilo a také doporučilo městu, aby zrušilo stavební povolení, proti kterému se již loni odvolala Praha 1. Radnice městské části měla obavy, že místo avizované nákupní galerie s ubytovacími prostorami bude majitel někdejší kostel využívat pro erotické služby. Už dříve kostel fungoval jako hudební klub, plakáty na tamní party ale často připomínaly pozvánky na erotickou show.

Odborníci se kromě poškození samotné budovy obávali také znesvěcení kosterních pozůstatků. Upozornili na provizorní, a tudíž protiprávní uložení 92 koster, které byly už dřív vyzvednuty z krypty a umístěny na pozemku vedlejšího domu. Nevhodné je podle nich i uložení hromadných kosterních pozůstatků ve vyhloubené jámě pod kryptou. Jako problematickou vnímají výstavbu podkroví, která by trojnásobně přetížila pískovcové sloupy. Nepřípustné je prý plánované zalití základů kostela betonem. Doporučují úpravu projektu tak, aby zůstala zachována historická hodnota památky.

O využití kostela se debatuje léta. Stojí kousek od Staroměstského náměstí, jako zchátralý byl v roce 1984 převeden na Národní knihovnou, která pro něj však nenašla využití. V 90. letech se ho pokoušela neúspěšně prodat, pak ho pronajala. V roce 2005 ho kontroverznímu nájemci prodala za 46 milionů korun.

Majitel Jerry Nowikovsky v 90. letech ještě jako nájemce objekt přestavěl. Podobu přestavby dodnes odborníci kritizují, i když někteří připouštějí, že bez zásahu by kostel těžko do dneška přežil.

Vydáno pod