V Beskydech se objevil medvěd, potvrdili ochránci přírody

Mosty u Jablunkova – V okolí Mostů u Jablunkova se toulá medvěd. Jasně to potvrzují stopy, které zanechal kolem včelích úlů tamního včelaře. Podle ochránců přírody je pravděpodobné, že do této části Beskyd přišel přes takzvaný migrační koridor ze Slovenska nebo Polska. Dostat se dál do Beskyd pro něho může být problematické i nebezpečné, protože průchodů pod frekventovanými silnicemi je minimum.

Medvěda přilákal med včelaře Josefa Kluze. Mobilní úly měl postavené na palouku u lesa. Medvěd k nim přišel nejméně dvakrát a jeden z nich úplně rozebral. Chovatele návštěva chráněné a ohrožené šelmy nepotěšila, škodu spočítal na několik tisíc korun. Má ale nárok na náhradu. „Plástve byly rozmetané všude kolem. Zničil úl. A když k tomu přidám práci, odhaduji škodu asi na pět tisíc korun,“ řekl České televizi.

Ochránci přírody jsou rádi, že medvěd našel do Beskyd cestu. „Výskyt medvěda zjišťujeme v oblasti Beskyd téměř každoročně, ale teď se to stává poměrně vzácně,“ potvrdila zooložka Dana Bartošová z Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Ochránci nachystali fotopasti

Ochránci přírody doufají, že se šelma na místo ještě vrátí. Na stromy proto upevnili fotopasti, aby medvěda zachytili. „Pokud se medvěd vrátí, je téměř stoprocentní šance, že ho naše fotopast zachytí. Baterie vydrží téměř měsíc,“ řekl Miroslav Kutal z Hnutí Duha, který se účastní pravidelného sčítání šelem. Medvědí stopy na místě poznal. Předtím vše zdokumentovali lidé z CHKO Beskydy a udělali sádrové odlitky.

V Beskydech se v posledních letech pohybuje jen několik medvědů. „Podle posledních odhadů se v oblasti Beskyd včetně přilehlé pohraniční strany Slovenska vyskytují dva až tři medvědi, tři až pět vlků a kolem osmi až deseti rysů,“ shrnula Dana Bartošová po loňském sčítání šelem.

Beskydy jsou jediným místem v České republice, kde se objevují všechny tyto tři šelmy pohromadě. Kvůli jejich výskytu je Chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropské významné lokality velkých šelem. Jejich největším nepřítelem jsou pytláci, pohyb jim omezují frekventované cesty a zástavba.