Pekárek půjde znovu před soud, Kolín chce náhradu škody

Kolín - Exposlanec a bývalý místostarosta Kolína Roman Pekárek (dříve ODS) půjde znovu před soud v souvislosti se svou úplatkářskou aférou. Kolínská radnice po něm požaduje zaplacení šestadvacetimilionové škody, která městu vznikla prodejem jednoho z místních pozemků pod cenou. Žalobu o náhradu škody schválili místní zastupitelé. Pekárek byl předloni za přijetí úplatku odsouzen k pěti letům vězení.

Zastupitelé podání žaloby schválili 22 hlasy, dva byli proti a tři se hlasování zdrželi. „Jako město podáváme žalobu o náhradu škody, zastupitelstvo se sumou jako takovou nezabývalo,“ řekl starosta Kolína Vít Rakušan (Změna pro Kolín).

Kolínská radnice se již snažila připojit k trestnímu řízení k náhradě škody. „Trestněprávní senát konstatoval, že škoda vznikla, nicméně on ji městu v rámci trestněprávního řízení nepřiřkl, nevyslovil, jak vysoká byla, a nebylo dáno, že by ji někdo měl městu zaplatit. Město bylo odkázáno k občanskoprávnímu sporu, aby danou škodu vymáhalo,“ vysvětlil Rakušan.

Pokud by radnice nyní žalobu nepodala, mohla být podle starosty napadena, že nepostupuje s péčí řádného hospodáře. Na druhou stranu ale město riskuje, že bude muset zaplatit stotisícové soudní poplatky, pokud by ve sporu neuspělo.

Kolín chce po exposlanci Pekárkovi 26 milionů (zdroj: ČT24)

Výše škody byla vypočítána na 26 a půl milionu korun. Týká se devítihektarového pozemku na okraji Kolína v oblasti Šťáralka, který znalecký posudek ocenil na zhruba 42 milionů korun. Pekárek ale zajistil prodejci cenu 15 milionů, za to od něj přijal úplatek jeden milion korun.

Pekárek si v tuto chvíli odpykává pětiletý trest vězení za převzetí úplatku a zneužití pravomoci, kromě toho dostal ještě pokutu 250 tisíc korun a zákaz působení v samosprávě. Od počátku tvrdí, že se cítí nevinen, a chce se dále hájit. Proti rozsudku podal dovolání k soudu vyšší instance. S tím ale neuspěl, v říjnu se proto obrátil se stížností až na Ústavní soud.