Velikonoční pivo z Plzně poputuje až do Vatikánu

Plzeň - Z Plzně zamíří do Vatikánu symbolických dva tisíce čtrnáct láhví velikonoční várky piva. Světlému ležáku a surovinám dnes požehnal plzeňský biskup František Radkovský. Velikonoční pivo putuje z Plzně ke svatému stolci už počtvrté, vůbec poprvé si ho před sto jedenácti lety vyžádal papež Lev třináctý.

Je to boží dar, připomněl ve své řeči plzeňský biskup František Radkovský. Zároveň zdůraznil, že pivo je plod lidského vědění a má sloužit ke zdraví. „Dej, ať se každému, kdo se toho piva napije, dostává ochrany těla a zdraví duše. Takže o tohle jsem prosil,“ řekl plzeňský biskup.

Vůbec poprvé bylo plzeňské pivo vypraveno do Říma před sto jedenácti lety. Vyžádal si ho papež Lev třináctý jako lék. „Muselo být pasterováno, aby ta kvalita byla zachována a k papeži se dostalo kvalitní pivo,“ řekl PR manažer pivovaru Vladimír Jurina. Velikonoční pivo pro Vatikán letos v Plzni připravují už počtvrté. Kromě toho, že bude součástí nejvýznamnějších křesťanských svátků, bude součástí i při svatořečení, a to papežů Jana Pavla II. a Jana XXIII.

Velikonoční pivo z Plzně poputuje až do Vatikánu (zdroj: ČT24)