Kladruby získaly eksoskeleton, veteránům pomůže znovu na nohy

Kladruby – Rehabilitační ústav v Kladrubech právě získal jedinečného robota - eksoskeletona, který pomáhá nechodícím znovu na nohy. Česko ho má jako první země ve střední a východní Evropě. Skoro za 5 milionů korun ho koupil nadační fond Regi Base. Ten se stará hlavně o postižené válečné veterány, hasiče a policisty.

Eksoskeleton pomůže mnoha postiženým splnit si sen – znovu začít chodit. Stimuluje totiž mozek, aby se znovu naučil řídit chůzi. „Mělo by to postiženému pomoct vypálit novou stopu do mozku, která byla porušena při úraze,“ vysvětlil Hynek Čech z nadačního fondu Regi Base.

V Kladrubech teď angličtí specialisté učí používat robota 5 českých fyzioterapeutů. Aby pochopili, jak funguje, vyzkoušeli si ho sami na sobě. Eksoskeleton se začal využívat v rehabilitaci teprve před několika lety. Původně to byl čistě armádní projekt, který měl vojákům pomoct nosit větší zátěž. „Umožňuje nést ve stoje dodatečných 100 kilo váhy a s tím pak běhat, plížit se a skákat,“ dodal obchodní ředitel Ekso Bionics USA Andy Hayes. V Kladrubech budou speciálního robota využívat od příštího týdne nejenom lidé s poraněním páteře, ale i pacienti po mozkové mrtvici.

Události: Kladruby získaly unikátní eksoskeleton (zdroj: ČT24)