Zákaz pobytu nepřizpůsobivých se v Klatovech osvědčil

Klatovy - Už pěti lidem zakázaly Klatovy pobyt ve městě. Tuto možnost začali úředníci využívat v případě těch, kteří opakovaně porušují zákony a vyhlášky. Vykázat je mohou až na tři měsíce. Novým opatřením chtělo vedení města reagovat hlavně na obecnou nespokojenost s bezpečností. Podle některých Klatovanů je ale takový trest příliš mírný.

Klatovy vyhostily už pět osob (zdroj: ČT24)

Pokuty za opakované porušování městské vyhlášky se často míjí účinkem, klatovská radnice proto zavedla pravidlo třikrát a dost. Novela přestupkového zákona a zákaz pobytu na území města se podle starosty Rudolfa Salvetra (ODS) osvědčily. „Využit byl proti pěti osobám, město ve svém přestupkovém řízení může zakázat pobyt až na tři měsíce,“ říká starosta. 

To se ale zdá obyvatelům Klatov málo. Mnozí mají s nepřizpůsobivými lidmi dlouhodobě špatné zkušenosti. „Nevím, jestli je časové omezení na tři měsíce řešením. Viděla bych to spíš v horizontu let,“ myslí si jedna z místních, Radka Lorencová. Někteří vyhoštění už v Klatovech zákaz porušili, soud je za to z města vykázal na celý rok.

Vstup do města před koncem zákazu je sice možný, ale jen kvůli návštěvě například úřadů nebo lékaře. I to má ale svá pravidla. „Musí včas oznámit, že se tady v tu a tu dobu bude pohybovat,“ vysvětluje velitel klatovských strážníků František Kacerovský.

Novela přestupkového zákona je ale pro radnici zároveň omezující. Úředníci například nemohou vyhostit obyvatele, kteří mají ve městě trvalý pobyt. Přitom řada problémových osob má hlášeno bydliště právě na adrese klatovské radnice.