Praha 1 opět neschválila pronájem Werichovy vily

Praha - Praha 1 opět neschválila pronájem Werichovy vily Nadaci Jana a Medy Mládkových. Nadace sice zvítězila ve výběrovém řízení, část zastupitelů ale způsob výběru kritizovala. Pronájem vily se řeší už přes deset let.

Soutěž již v minulosti jednou nadace Mládkových vyhrála, smlouva s radnicí nakonec podepsána nebyla. Nové výběrové řízení Praha 1 vypsala na podzim, přihlásilo se do ní tři firmy. Kromě nadace, která je spojena s Muzeem Kampa, také Post Bellum a Nadace Charty 77. Komise složená z odborníků za nejlepší projekt označila nabídku nadace Mládkových, druhé skončilo Post Bellum.

  • Muzeum Kampa chce ve vile vybudovat stálou expozici, která by se týkala Voskovce a Wericha nebo básníka Vladimíra Holana, který ve vile také bydlel. Zástupci muzea také chtějí v domě pořádat dočasné výstavy, malé festivaly nebo divadelní představení. 
  • Post Bellum by rádo ve vile vytvořilo místo, které by bylo zaměřeno na výstavy, výchovu nebo komunitní aktivity, vzniknout by v něm také mělo centrum dokumentující totalitní režimy 20. století a archiv Wericha, Voskovce a Holana. V plánu dále má divadelní představení, besedy nebo hry. 
  • Charta 77 chtěla z vily udělat místo mezigeneračního setkávání s knihovnou, galerií, divadelním sálem, prostorem pro pohybové aktivity a malou kavárnou. Zástupci Charty 77 uzavřeli s nadací Mládkových memorandum o případné vzájemné spolupráci při spravování vily. 

Proti nadaci Mládkových se vyslovila část zastupitelů. Kritizovali způsob výběru odborné komise nebo aktivity Muzea Kampa z minulosti. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) komisi hájil, vybrána podle něj byla ve spolupráci s ministerstvem kultury. Zdůraznil, že její doporučení bylo pouze poradní. Činnost Mládkové na Kampě se také nelíbí části tamních obyvatel, kteří ji již v minulosti kvůli některým projektům kritizovali. Nadace Mládkových má naopak příznivce mezi některými vysoce postavenými politiky. Ve správní radě nadace jsou spojeni bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, poslanec a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nebo bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma (TOP 09).

Interiér Werichovy vily
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

V dubnu 2008 Praha 1 rozhodla, že vilu získá na 40 let Nadace Mládkových za jednorázové nájemné 23,8 milionu korun a dále za symbolickou korunu denně. Nadace měla vilu na své náklady opravit. Nové vedení radnice se po volbách v roce 2010 rozhodlo smlouvu nepodpořit a vilu opravit na vlastní náklady. S nadací poté připravovalo uzavření nové smlouvy, zastupitelé Prahy 1 ji ale odmítli schválit a rozhodli o vypsání nového výběrového řízení. 

Werichova vila na pražské Kampě

  • Stojí nedaleko Lichtenštejnského paláce, pochází z počátku 17. století, původně sloužila jako koželužna.
  • Od roku 1761 byl dům majetkem rodu Nosticů, kteří zde ubytovali českého buditele Josefa Dobrovského. Později koželužnu přestavěli na klasicistní dům.
  • V roce 1918 vila přešla do vlastnictví státu.
  • Ve vile bydleli například historik Zdeněk Wirth, herec Jan Werich či básník Vladimír Holan.
  • Odborníci doporučili, aby v domě, patřícím radnici Prahy 1, vzniklo muzeum Jiřího Voskovce a Jana Wericha, spravované Nadací Jana a Medy Mládkových.
  • Právě s Voskovcem a jeho ženou Kristinou se Meda Mládková osobně znala. „Mnohokrát u nás bydleli i se svým psem, když Jiří hrál ve washingtonském Kennedy centru,“ vzpomíná Mládková.
  • Vilu v roce 2002 poničila povodeň. Záchranné práce byly dosud provedeny jen zvenku, vnitřní prostory na zrestaurování teprve čekají. Opravy zaplatí městská část, počítá s 28 miliony korun. Práce by měly být hotové do konce letošního roku.