Temelínští hasiči simulovali havárii – po tmě a se svítícími balóny

Temelín - V Jaderné elektrárně Temelín proběhlo mimořádné cvičení. Tamní hasiči si při něm poprvé vyzkoušeli novou techniku, která má posílit bezpečnost elektrárny v případě přírodní katastrofy.

ČEZ do nové techniky investoval 12 miliónů korun. Současně musel proškolit šest desítek svých hasičů, kteří budou nové stroje obsluhovat. Speciální bagr a nákladní automobil, bourací kladiva a další vyprošťovací prostředky, osvětlovací balóny nebo mobilní čerpadlo umožní hasičům zasáhnout i v případě rozsáhlého poškození infrastruktury uvnitř areálu.

První příležitost vyzkoušet novou techniku získal temelínský protipožární tým včera večer. „Námětem cvičení bylo selhání většiny z deseti možností zajištění elektrického napájení, areál o 123 hektarech se tak ponořil do tmy,“ přiblížil mluvčí elektrárny Marek Sviták. „V provozu zůstaly jen záložní dieselgenerátory, které elektřinou zásobují pouze havarijní bezpečnostní systémy.“

Díky práci s novými světelnými balóny dokázali rychle osvětlit prostor velký několik set metrů čtverečních. Balóny jsou napájeny z mobilní elektrocentrály, a mohou tak svítit bez přestávky desítky hodin. Za okamžik přijela také cisterna připravená natankovat 17 000 litrů nafty.

„Musíme být připraveni i na situace, kdy budou vnitřní komunikace neprůchodné a my budeme muset zasahovat potmě. Například doplňování nafty do dieselgenerátorů je pro dlouhodobé zajištění chlazení reaktoru naprosto klíčové. Toto cvičení bylo novinkou a svůj účel splnilo,“ řekl ředitel bezpečnosti elektráren ČEZ Bohdan Zronek.