Cestu do nové jeskyně si speleologové museli prostřílet

Moravský kras - Amatérští speleologové objevili nové, panensky nedotknuté, podzemní prostory v Moravském krasu. Do asi kilometr a půl dlouhé jeskyně se dostali až poté, co jim správci chráněné krajinné oblasti (CHKO) povolili odstřel přístupové cesty přímo v jeskynních prostorech. Na druhou stranu neprostupného sifonu se dostali na začátku letošního roku.

„V roce 2000 jsme přišli k sifonu a snažili jsme se potápěním dostat do dalších podzemních prostor, což se bohužel nepodařilo,“ popsal slepou jeskyňářskou cestu speleolog-nadšenec Tomáš Mokrý. Neproniknutelný sifon přitom ležel asi kilometr od vchodu do podzemních prostor.

„Několikrát jsme se snažili vodu ze sifonu odčerpat, ale je tu tak obrovské množství vody, že když jsme čerpali osmnáct hodin, tak jsme hladinu vody snížili o čtyři centimetry. Jedinou šancí tak bylo požádat správu CHKO, abychom mohli vystřílet osmnáctimetrovou štolu nad sifonem,“ zavzpomínal na administrativní boj Mokrý. Když mu správa Moravského krasu povolila vytvořit suchou cestu, na začátku letošního roku spatřila skupinka amatérských jeskyňářů prostory, ve kterých se poprvé otiskla lidská stopa.

„Za sifonem jsme v délce kilometr a půl našli gigantické prostory,“ neskrýval své nadšení Mokrý, který novou jeskyni označil za největší objev svého života. Sám přitom pochybuje, že by se mu podobný nález podařilo ještě někdy v budoucnu zopakovat.

„Amatérští speleologové jsou nadšenci, je to koníček na celý život. Parta kamarádů víkend co víkend podniká výpravy do podzemí, které se snaží poznat a prozkoumat. Samozřejmě na svoje náklady. Jsme sice amatéři, ale když něco děláte každý víkend čtyřicet let, tak je ten amatér spíš v uvozovkách,“ zhodnotil svou práci Mokrý.