Auta jako sardinky: Pardubice se snaží najít parkovací místa

Pardubice – Zaparkovat v Pardubicích je umění. Město má sice systém, který parkování reguluje, magistrát však přiznává, že vydal více dlouhodobých parkovacích karet, než je ve městě parkovacích míst. Hledá proto způsob, jak situaci změnit a parkování umožnit i turistům.

Michal Klokočník o parkování v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Na problémy s parkováním v Pardubicích poukázal nedávný pokus majitele obchodního centra nedaleko nádraží stání zpoplatnit, aby jeho parkoviště nevyužívali lidé, kteří ve skutečnosti přijeli na vlak. Podle místních je nedostatek parkovacích míst u nádraží pouze vrcholek ledovce. Přiznává to i magistrát. „Byl převis prodaných rezidentních a abonentních karet,“ uvedl vedoucí dopravního odboru Vladimír Bakajsa.

Potíže mají místní obyvatelé, ale i turisté, kteří přijíždějí například na zámek. „V areálu zámku se zaparkovat nedá, návštěvníci mají jen šanci zaparkovat načerno,“ odkázala Jitka Rychlíková, ředitelka Východočeského muzea Pardubice, které v zámku sídlí, na nezpevněnou plochu před zámkem.

Město proto hledá způsob, jak odstavení automobilů usnadnit. Chce postavit nová záchytná parkoviště na prázdných plochách na okraji města, podobná tomu, které nedávno vzniklo u břehu Labe. Také ve vnitrobloku lihovaru má vzniknout parkoviště až pro 350 aut. Současně sníží počet parkovacích zón ze šesti na tři, čím by se měl zmenšit problém s přebytkem parkovacích karet.

Pardubičtí si ale také stěžují na způsob, jak funguje placené parkování, kdy je nutné za odstavení auta mimo „domácí“ zónu platit v pracovní dny až do 22 hodin a platí se i v sobotu dopoledne, což v jiných městech není obvyklé. To však radnice měnit nehodlá. Podle náměstka primátorky Michala Koláčka (Sdružení pro Pardubice) by jinak lidé, kteří přijedou na večeři či kulturní akci, zabírali místa místním obyvatelům.