Svoz pražského odpadu za miliardy zajímá protikorupční policii

Praha – Zakázkami na svoz odpadu v Praze se zabývá protikorupční policie. Detektivové požádali magistrát o podklady, podle nichž v letech 2012 a 2013 rozhodovala městská rada o přidělení krátkodobých zakázek Pražským službám. Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) se zajímá navíc i o snahu města o zvětšení svého podílu ve společnosti.

Praha od roku 2011 nemá dlouhodobou smlouvu na svoz odpadu a průběžně zadává krátkodobé zakázky Pražským službám, hodnota té poslední přesahuje miliardu. Pražské služby dříve měly desetiletý kontrakt, po jeho uplynutí město dvakrát vypsalo tendr na novou dlouhodobou smlouvu, ale oba zrušilo. Krátkodobými smlouvami města s Pražskými službami se nyní zabývá policie. ÚOKFK si vyžádal materiály, které připravoval a radě v letech 2012, na počátku roku 2013 předložil tehdejší radní pro životní prostředí Radek Lohynský (ODS). „Jedná se o pět dokumentů nebo programů jednání rady,“ přiblížil Lohynského nástupce, současný náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09). Podle agentury ČTK požádali policisté také o podklady pro hlasování, po kterém loni na podzim rada smlouvu s Pražskými službami znovu o rok prodloužila.

Detektivové se zajímají také o pokus města o odkoupení podílu v Pražských službách. Praha chce zvýšit svůj – dosud asi 77procentní – podíl o akcie, které vlastní společnost Northward Holding Limited. Ta je před časem koupila od skupiny Natland. Podle posledních informací by město mělo za akcie zaplatit kolem 700 až 800 milionů. „Město po dobu mezi jedním a druhým tendrem (na odvoz odpadu) usilovalo o odkoupení zbytkového podílu, aby mělo Pražské služby zcela pod kontrolou a zakázka mohla být provedena v systému in-house,“ zdůvodnil Jiří Nouza. O situaci v Pražských službách se již dříve zajímala jiná policejní jednotka, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Loni v létě zasahovali jeho detektivové v sídle společnosti. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) řekl, že si vyžádali smlouvy z let 2008 až 2010.

Náměstek primátora Jiří Nouza o vyšetřování zakázek na svoz odpadu (zdroj: ČT24)

Zakázky na svoz odpadu v minulosti otřásaly pražskou komunální politikou. Někdejší primátor Bohuslav Svoboda (ODS) dokonce označil – nakonec zrušenou – soutěž z roku 2011 za příčinu kolapsu první jeho koalice, kdy spolu městu vládly ČSSD a ODS. Předpokládaná hodnota tendru tehdy činila více než třináct miliard za deset let služeb, již to označovala tehdy opoziční TOP 09 za příliš mnoho – a nakonec přišla nejlevnější nabídka ještě o více než tři miliardy dražší. Po změně koalice, kdy se do rady namísto sociálních demokratů dostala právě TOP 09, město soutěž zrušilo. Další tendr vypsalo v roce 2012, ale i ten muselo zrušit, když se přihlásil pouze jeden uchazeč. Loni v listopadu zastupitelé schválili vypsání čtyřletého tendru v hodnotě 4,4 miliardy korun, dosud ale vypsán nebyl. Podle Nouzy by se tak mohlo stát během měsíce.