Oprava Tyršových sadů nezačne ani letos, Pardubice přijdou o dotaci

Pardubice - O desítky milionů korun z evropských fondů přijdou Pardubice kvůli nekončícím sporům s ochránci přírody. Ti dál blokují rekonstrukci Tyršových sadů a radnice zřejmě ztratí již přiklepnutou dotaci. Největší městský park tak bude i nadále chátrat - a není jediný. Město bojuje s ochranáři i o další zelené plochy.

Projekt revitalizace Tyršových sadů končí po 12 letech příprav fiaskem. Antimonopolní úřad před časem zrušil výběrové řízení na dodavatele stavby. Ochránci přírody nyní plány města zablokovali. Kritizují kácení zeleně i údajně předražené vybavení parku.

Práce s největší pravděpodobností už letos nezačnou a město přijde o více než sedmdesátimilionovou dotaci. „Teď už jsou takové problémy, že se to zřejmě časově nedá stihnout,“ připouští předseda sdružení Zelená pro Pardubicko Jan Linhart.

Zatímco šance na rekonstrukci Tyršových sadů už je téměř nulová, radnice věří, že se podaří revitalizovat alespoň další zelené plochy ve městě, například park Na Špici. „Je nejlépe projednán, tady se dostaneme až k samotné realizaci, alespoň já v to pevně věřím,“ říká náměstek pardubické primátorky František Brendl (Pardubáci).

Pardubice bojují s ochránci přírody o rekonstrukci parků (zdroj: ČT24)

Ovšem i k tomuto projektu mají ochránci výhrady. Stejně jako k revitalizaci další zelené plochy, parku Vinice. „Co se týče parku na Vinici, tam bylo v podstatě provedeno jen kácení a jinak nic,“ tvrdí Linhart.

Všechny tři zmíněné parky jsou už teď ve velmi špatném stavu. Spory radnice s ochránci přírody mohou ve výsledku město připravit o desítky milionů korun, které by na jejich opravu mohlo získat z evropských fondů. „Na to doplatí pouze obyvatel města, nikdo jiný,“ konstatuje architekt a pardubický zastupitel Aleš Klose (Pardubáci).