Číhošť středem zájmu: Lidé si připomínají smrt pátera Toufara

Číhošť (Havlíčkobrodsko) – V Číhošti na Havlíčkobrodsku se dnes sešlo kolem 200 poutníků, aby si připomněli nadcházející výročí smrti tamního kněze Josefa Toufara. Toho komunistická státní bezpečnost obvinila ze zinscenování takzvaného číhošťského zázraku. Na následky mučení pak 25. února 1950 zemřel. Jeho smrt si dnes připomnělo i několik desítek lidí, kteří přišli do Číhoště pěšky po osmikilometrové cestě z Ledče nad Sázavou.

Poutníci si prohlédli nejen obec a kostel spojený s tzv. číhošťským zázrakem, ale též se zastavili u hrobu pátera Toufara. 

Tradice poutí k tomuto datu začala loni z podnětu sdružení Mladí lidovci a nadačního fondu číhošťského kostela. O Čihošť se lidé nezajímají jen nyní, podle předsedkyně nadačního fondu Věry Kovandové sem lidé zavítají i jindy v roce: „Nejezdí sem jenom věřící, ale i turisté, kteří si přečetli knížku, nebo viděli operu o Toufarovi,“ uvedla. Popularita vsi ležící u geografického středu České republiky asi hned tak neopadne. Katolická církev totiž zahájila proces, na jehož konci by mohl být Toufar blahořečen a později i svatořečen. 

V prosinci 1949 se v číhošťském kostele při mši údajně několikrát pohnul kříž na oltáři. Dodnes neobjasněná událost se prý později opakovala. Vládnoucí komunistický režim toho využil k útoku na katolickou církev. Toufar byl zatčen a posléze zemřel po krutém mučení, bylo mu 47 let.

Lidé si připomněli smrt kněze Josefa Toufara (zdroj: ČT24)

Dnešní mše se konala na faře, protože kostel Nanebevzetí Panny Marie je kvůli opravám uzavřen. Do sálů vyčleněných pro improvizovanou mši se ale všichni nevešli, plno bylo i při komentovaných prohlídkách obce. S poutníky pak besedovali Miloš Doležal, autor Toufarovy biografie Jako bychom dnes zemřít měli, a také převor želivského kláštera Jindřich Zdeněk Charouz. Přispět bylo možné i na opravy kostela; na celkovou obnovu gotického kostela by bylo potřeba alespoň šest milionů korun. 

Osud pátera Toufara a dalších církevních představitelů stíhaných komunistickým režimem připomíná v Číhošti také kamenný památník nebo turistická stezka.