Budějovice převzaly Žižkova kasárna, teď řeší, co s nimi

České Budějovice - Část areálu Žižkových kasáren patří ode dneška Českým Budějovicím. Radnice převzala do své správy nemovitosti v blízkosti centra města od státu bezplatně. Rozlehlý komplex využívali celníci a armáda, před rokem ho ale opustili. Magistrát teď řeší, jak objekty a pozemky využije. Jednou z variant je, že sem přestěhuje některé odbory.

Budovy a pozemky na Žižkově třídě s celkovou rozlohou 7 336 metrů čtverečních jsou na strategickém místě. V areálu je rozlehlá plocha pro parkování a administrativní budovy s kancelářemi pro 120 lidí. „Jsme blízko hlavního dopravního uzlu, je tady vlakové nádraží, autobusové nádraží. Převedl bych sem agendy výkonu státní správy, jako je stavební úřad a odbor dopravy,“ uvažuje náměstek budějovického primátora Miroslav Joch (ČSSD).

Zatím jsou to ale jen plány, o žádném konkrétním záměru radní nerozhodli. Budova není zateplená ani bezbariérová. „Podle odborné studie by rekonstrukce prostor stála přibližně 80 milionů korun,“ poznamenal náměstek. Podle technika Karla Kalouse je budova v dobrém technickém stavu. „Je zde ústřední topení napojené na teplárenskou síť, voda je zrekonstruovaná,“ vyjmenoval pozitiva stavby Kalous. 

Město využilo k získání kasáren novelu zákona o přechodu některých věcí z majetku České republiky do majetku obcí, která vstoupila v platnost v roce 2012. „Ta nám dala možnost požádat o zařazení historického majetku na seznam nemovitostí, o jejichž vydání rozhodovala vláda České republiky. Jedním z požadavků byl právě převod českobudějovických kasáren do vlastnictví města,“ uvedl Joch.

České Budějovice převzaly správu Žižkových kasáren (zdroj: ČT24)

V majetku Českých Budějovic je i další areál bývalých kasáren, ve čtvrti Čtyři Dvory. Od podzimu je z nich jen suť a celý areál dostává novou tvář. „Na základě zpracovaných projektů z evropských i národních fondů jsme dokázali zajistit demolici chátrajících budov, budují se nové inženýrské sítě,“ uvedl Joch. Rostou tu domy, připravuje se úprava parku. „Jeden privátní subjekt by rád v lokalitě vybudoval seniorský dům,“ doplnil Joch.

A už příští rok by se mohl začít stavět Rejnok - koncertní a kongresové centrum podle návrhu architekta Jana Kaplického. „Máme platné územní rozhodnutí, v současné době jednáme s ministrem o smlouvě o pronájmu pozemku,“ řekl předseda Jihočeské společnosti přátel hudby Antonín Kazil.

Město vlastnilo od 90. let i třetí kasárna ve městě - Mariánská. V roce 2005 je za 20 milionů prodalo. Současný vlastník je koupil v dražbě. Kulturní památku, která dosud chátrala, začne na jaře rekonstruovat.