Kvůli chybějícím věcem v Obecním domě padlo trestní oznámení

Praha – Správa Obecního domu v Praze podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli chybějícímu majetku za 1,5 milionu korun. Další postrádané věci za 30 milionů už ale v trestním řízení nárokovat nemůžou. Obecní dům původně plánoval podat žaloby na bývalé členy představenstva, nakonec si to ale rozmyslel.

Ředitel Vlastimil Ježek od začátku svého působení v čele instituce poukazoval na řadu nesrovnalostí, spojených s bývalými šéfy Obecního domu. Při inventarizaci se přišlo na to, že nelze dohledat věci za miliony včetně výpočetní techniky. „Šlo se po majetku, který byl účetně evidován, ale pro Obecní dům byl neuchopitelný,“ popsal advokát Richard Čičko.

Bývalé vedení společnosti, která Obecní dům provozuje, odmítá, že by za ztrátu majetku mohlo – naopak tvrdí, že se nic netratilo. „Jediné, co po mém odchodu může v Obecním domě scházet, je zdravý rozum,“ vzkázal bývalý ředitel Tomáš Vacek.

Služby byly dvakrát dražší, tím se ale policie zabývat nebude

Nejasnosti panují i kolem řady nevýhodných smluv. Nevýhodné zakázky Obecní dům vypověděl. „Z minulých smluv, které jsme tu našli, s jedinou výjimkou nezůstala vůbec žádná,“ uvedl Vlastimil Ježek, který vede Obecní dům od roku 2012. V souvislosti se smlouvami ale žádné trestní oznámení nepadne. „Není trestným činem uzavřít smlouvu, kterou koupíte ojetého trabanta za cenu ferrari,“ zdůvodnil ředitel Ježek.

Lucie Rosí o majetku a hospodaření Obecního domu (zdroj: ČT24)

Problematické smlouvy se týkaly například úklidu, právních či IT služeb nebo účetnictví. Po vypovězení starých smluv se podařilo srazit výdaje zhruba u polovinu. U květinové výzdoby jsou nyní částky, které Obecní dům platí, desetinové, než v roce 2011. „Evidence byla vedena velmi špatně. Jde o názorný příklad zneužívání veřejného majetku,“ prohlásil ředitel. „Opakovaně jsme se obrátili na bývalé vedení s otázkou, kde se nachází nedohledatelný majetek, ale bez úspěchu,“ doplnil právník Richard Čičko. Bývalý ředitel Tomáš Vacek i další členové představenstva už dřív pochybení striktně odmítli.

V minulých letech ztrátová městská společnost v loňském roce hospodařila s účetním ziskem přes 25 milionů korun, což je bez odpisů a daní 30 milionů korun. Podle Ježka byl minulý rok jedním z nejúspěšnějších za celou dobu existence akciové společnosti. Za největší návštěvnický tahák sezony platí výstava Ivan Lendl: Alfons Mucha, kterou vidělo bezmála 200 tisíc lidí a Obecnímu domu vydělala přes 5 milionů. V letošním roce chce vedení investovat do oprav interiérů a technologií. Plánuje navýšení mezd o 3,5 procenta.

  • Vlastníkem akciové společnosti, která vznikla v červnu 2002, je hlavní město Praha. Společnost spravuje historický Obecní dům a pořádá kulturní a vzdělávací akce. Prostory pronajímá i pro soukromé akce. V minulosti se o secesní budově média zmiňovala především v souvislosti se schůzkami vlivných pražských podnikatelů a politiků.