Záplava zranění na sjezdovkách: Na zákon pro lyžaře se zapomnělo

Jáchymov (Karlovarsko) – Horští záchranáři si pochvalují letošní sezonu – výrazně jí ubylo zásahů, nemusí vyjíždět například kvůli lavinám. Na sjezdovkách ale tak příznivá situace není. Vzhledem k tomu, že se vesměs lyžuje na zrádném a tvrdém umělém sněhu, jsou zranění často vážná. Podle krušnohorských záchranářů by situaci mohl zlepšit zákon, který má regulovat chování na sjezdovkách. Ten sice politici připravovali, ale nakonec z něj nic není.

Antonín Bruštík o úrazech na sjezdovkách (zdroj: ČT24)

Když se na konci ledna během jediného dne na dvou místech těžce poranili dva lyžaři – a jeden z nich později zemřel – zdůrazňovala Horská služba, že podmínky letošní zimy jsou nebezpečné a je třeba nosit přilbu. Totéž zopakovali záchranáři i nyní. V Krušných horách letos Horská služba ošetřila 130 zraněných lyžařů, z nich 30 mělo poraněnou hlavu. „Když člověk uletí ze sjezdovky, tak je náraz přímo do stromu, do pařezu, do překážky mimo sjezdovky bez jakékoli ochrany nebezpečný,“ upozornil Stanislav Kabeš z krušnohorské Horské služby.

Někteří lyžaři ale trvají na tom, že přilbu nosit nebudou například proto, že jim je nepříjemná. Způsob, jak je k tomu donutit, Horská služba nezná. Minulá Poslanecká sněmovna sice projednávala zákon, který by upravoval chování na sjezdovkách a mimo jiné nařídil přilbu alespoň dětem do 14 let. „Starýho psa se nenaučí novým kouskům, a pokud si na to děcka a mládež zvykne, tak automaticky zjistí, že ta helma je pohodlná,“ vysvětlil zaměření na děti náčelník Horské služby Krušné hory a bývalý poslanec Rudolf Chlad. Poslanci se ale rozpustili dříve, než stihli zákon schválit, a tak neplatí.

Záchranáři upozorňují i na další nešvary, které přispívají k vážným zraněním na sjezdovkách – strkanice, neopatrnost na lanovkách či alkohol. I tomu se zapomenutý zákon věnoval. Podle Rudolfa Chlada by ho proto měla nová vláda oprášit a znovu poslat do sněmovny. Upozornil, že podobný zákon má většina evropských zemí.