Romové protestovali proti nečinnosti policie

Rokycany - Asi sto padesát rozhořčených Romů v neděli odpoledne zablokovalo dopravu v Rokycanech, když pochodovali dokola po kruhovém objezdu. Důvodem protestu byla údajná nečinnost policie, která prý netečně přihlíží vzrůstajícímu násilí ve městě, jehož jsou Romové údajně oběťmi. Po pondělní schůzce zástupců policie, radnice a místních Romů policisté přislíbili, že posílí hlídky a také zahájí vyšetřování incidentů.

V minulých dnech se střety mezi Romy a příznivci hnutí skinheads v Rokycanech vystupňovaly. V noci na sobotu, v půl třetí ráno, bylo v baru Ural na rokycanském předměstí zmláceno několik Romů a obsluha baru patnáctičlennou skupinou příznivců hnutí skinheads.

Jedna z přítomných žen musela s podezřením na otřes mozku do nemocnice, další lidé byli zraněni. „Jde tady hlavně o děti, kdyby se to, nedej bůh, stalo dětem, někoho zabili, tak teprve pak se tím někdo bude zabývat,“ řekl Martin Hubert, organizátor pochodu.

„Já informaci o skinheadech nemám, vyhodnocujeme kamerový záznam, provádíme výslechy osob,“ uvedla mluvčí Správy Západočeského kraje Policie ČR Jana Václavková.

Spravedlnost do svých rukou

Zhruba šedesát Romů se rozhodlo sobotní útok pomstít. Policie se však o akci s předstihem dozvěděla a zastavila ji. Následoval pak nedělní protest. „My jsme ochotní to také vzít do svých rukou, pokud město, policie, zastupitelství s tím nic nebudou dělat,“ prohlásil Petr Miko, účastník protestního pochodu.

„Nevím, jakým způsobem se k tomu teď postavit, myslím si, že určitě by nebylo dobře, kdyby brali právo do svých rukou,“ uvedla Marie Hlávková, zástupkyně starosty Rokycan.

Policie posílí hlídky

Policie, vedení města a zástupci místních Romů se na pondělní schůzce dohodli na posílení hlídek státní i městské policie. Policisté posílí své hlídky v noci a také na místech, kde by mohly hrozit další incidenty. S posílenými hlídkami v pátek a sobotu počítají také městští strážníci.

„Požádali jsme je, aby dodatečně sepsali případy napadení,“ doplnila Hlávková. O průběhu vyšetřování bude prý policie radnici informovat. Další schůzka zástupců všech tří stran je naplánována na 8. září.