Opočno mění náměstí, inspirovalo se Kupkou

Hradec Králové - Východočeské Opočno mění náměstí v jeden z obrazů slavného rodáka, malíře Františka Kupky. Občané vybírají ze dvou návrhů plánované opravy. Obě studie přitom počítají s využitím motivu nejznámějšího Kupkova obrazu Dvoubarevná fuga.

Zřejmě nejslavnější obraz opočenského rodáka Františka Kupky visí v Národní galerii a jeho cena se odhaduje na sto miliónů korun. Právě tento motiv zobrazí město na svém náměstí. „Každé město by mělo mít něco, co upoutá návštěvníka, aby si řekl, že je dobré zde zastavit. Každý, kdo tudy projede, by si měl uvědomit, že projíždí rodištěm Františka Kupky,“ zdůrazňuje starosta Opočna Štěpán Jelínek.   

Ve městě zatím Kupku připomíná jeho podpis a drobné motivy v dlažbě chodníku. Po opravě se v jeho obraz promění celé náměstí. „Při přípravě projektu jsme sáhli po jeho nejslavnějším obraze Dvoubarevná fuga a její křivky jsme přetransforomovali podle potřeb náměstí,“ vysvětluje autor jednoho z návrhů, architekt Viktor Vlach. „Ta Dvoubarevná fuga je v návrhu připomenuta v podobě dvoubarevného dláždění na náměstí, také zde bude víc zeleně,“ dodává starosta Jelínek.

Občané města vybírají ze dvou návrhů, konzervativnějšího a odvážnějšího. Každý z nich přitom současnou podobu náměstí výrazně změní. „Tím, že se Opočno zvýraznilo tím, že se tady začaly vystavovat Kupkovy obrazy, začalo se více zveřejňovat sepětí Kupky s městem, tak to je moc důležité,“ pochvaluje si tamní obyvatelka Jana Rezková.

Až se náměstí promění v Kupkův obraz, bude to od diváků vyžadovat větší odstup, nejlépe ptačí perspektivu. Proto nad Opočnem očekávají silnější provoz malých letadel. Kupkova Dvoubarevná fuga už inspirovala textilní návrhářku Lucii Kuříkovou. Před dvěma lety využila motiv na oblečení českých sportovců pro olympiádu v Londýně.

Náměstí podle Kupky (zdroj: ČT24)