Žhářům přijdou účty na statisíce, hasiči začínají vymáhat své náklady

Karlovy Vary – Náklady na hašení úmyslně založených požárů v Karlovarském kraji šplhají do statisíců. V zemi jsou nejvyšší a hasiči se proto snaží učinit úmyslně založeným požárům přítrž. Již rok mají možnost žádat od žhářů proplacení svých nákladů a nyní vzhledem k rostoucímu počtu požárů při vymáhání přitvrzují. Finanční sankce čekají i ty žháře, kteří nezpůsobili velkou škodu. Problém ale může být s vymáháním, žháři často mají hluboko do kapsy.

Antonín Bruštík o náhradách za výjezdy hasičů (zdroj: ČT24)

Tomu, kdo pro zábavu zapálí stoh, mohou se při spatření účtu za zásah hasičů protočit panenky. „Máme objasněný požár, kde náklady přesahují 700 tisíc korun,“ uvedl vyšetřovatel hasičů Martin Mulač. Vysoké částky účtují hasiči i u menších požárů – je třeba zaplatit mzdy, pohonné hmoty a opotřebení auta. Na polích přitom zpravidla zasahuje vyšší množství jednotek a tím se všechny náklady násobí.

image_546311
Zdroj: ČT24

Vymáhání nákladů však nepostupuje rychle. Hasiči v Karlovarském kraji, kde je úmyslně založených požárů stohů nejvíce, začali žádat o proplacení nákladů za zásahy loni na podzim. Nejprve se museli obrátit na soud, ten zatím probral jen tři případy a hasiči nyní mohou škody vymáhat. Ani to patrně nebude snadné, žháře často není o co připravit. „Jsou to osoby, které nemají žádné peníze a jsou odsouzeny ke škodám z minulých závadných jednání. Tam je naděje na uspokojení nulová,“ upozornil advokát Martin Tocik. Podle Martina Mulače ale dluh žhářů vůči hasičům nikdy nezanikne, mohl by se tedy vynořit například, když něco zdědí nebo začal vydělávat.

Generální ředitelství hasičského sboru je přesvědčeno, že hrozba vysokých sankcí má svůj význam a pomůže ke snížení počtu úmyslně založených požárů. Ty mají stále horší následky, loni při nich zahynulo osmnáct lidí. „Chceme, aby to působilo na lidi preventivně,“ podotkla mluvčí Generálního ředitelství HZS Nicole Zaoralová. Placení za výjezdy hasičů se přitom netýká pouze žhářů, ale také těch, kteří zneužijí tísňovou linku a zbytečně vylákají hasiče například k neexistující bombě.

image_546310
Zdroj: ČT24