V Hošticích někdo otrávil orla mořského karbofuranem

České Budějovice - Policie vyšetřuje úhyn orla mořského. Našli ho na konci ledna v Hošticích u Volyně a rozbor potvrdil, že ho někdo otrávil prudkým nervovým jedem karbofuranem. Šlo o mladého ptáka, kterému byly čtyři roky. Orel mořský je kriticky ohrožený druh, v přírodě se dožívá víc než 30 let, v zajetí ještě o 10 let více.

„Česká inspekce životního prostředí podá v nejbližší době trestní oznámení na neznámého pachatele. Je totiž jisté, že orla zabila záměrně položená otrávená návnada,“ uvedl ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Na těle orla nebyly žádné viditelné známky zranění. Pařáty měl ale křečovitě sevřené a v nich zbytky hlíny, což je považováno za typický příznak otravy. Rozbor Státního veterinárního ústavu pak otravu karbofuranem potvrdil.

Karbofuran se nesmí prodávat ani skladovat, lidé jsou ale zásobeni

Karbofuran je vysoce toxická látka, která se používala v zemědělství jako insekticid, tedy přípravek pro hubení hmyzu. V Evropské unii se od roku 2008 nesmí používat, prodávat ani skladovat. Mezi lidmi jsou však stále velké zásoby karbofuranu, přestože i za jeho pouhé uchovávání hrozí postih. Traviči pokládají otrávené návnady - kusy masa, mrtvá zvířata či vejce do přírody, aby se zbavili takzvané škodné. Karbofuran však zabíjí bez výběru druhy běžné i ohrožené, divoká zvířata i domácí zvířata na procházce.

„Je smutné, že v jižních Čechách nejde o ojedinělý případ. Traviči by si měli uvědomit, že svým počínáním ohrožují nejen volně žijící živočichy včetně ohrožených druhů. Otrávené návnady jsou samozřejmě nebezpečné i pro lidi,“ uvedl Jiří Řehounek ze sdružení Calla. „Zákaz trávení zvířat u nás platí už 60 let. Za celou tu dobu však nebyl usvědčen ani jeden pachatel,“ dodal Vermouzek.

Od začátku roku získali ornitologové v Česku už tři zprávy o otrávených orlech mořských a o několika psech. Policii se dosud nepodařilo vyšetřit ani tak závažné případy jako otravy desítek vzácných dravců na Litoměřicku. Na jihu Čech travič zabíjí v posledních letech především na Dačicku. Mrtvý orel se tam našel třeba loni v březnu, v dubnu 2011 pak hnízdící orlice, která sežrala otrávenou rybu.