Před rokem otřásl domem ve Frenštátu tragický výbuch

Frenštát pod Radhoštěm - Panelovým domem číslo 39 ve frenštátské ulici 6. května otřásl přesně před rokem, v noci ze 16. na 17. února, silný výbuch. O život přišlo šest osob, včetně tří dětí. Dalších 11 lidí pak utrpělo zranění. Tragédii způsobil psychicky labilní muž, jenž se chtěl pomstít svému okolí. Sám se nakonec stal obětí výbuchu. Vzhledem ke smrti pachatele kriminalisté případ loni v říjnu odložili.

Sedmapadesátiletý Antonín Blažek obýval byt v přízemí třípatrového paneláku. Někdejší vězeňský dozorce měl mezi ostatními nájemníky pověst podivína, žijícího s pocitem neustálé křivdy. Úředníkům frenštátské radnice byl znám coby autor četných podání, na jehož chování si zároveň stěžovali lidé z okolí.

Podle lékařů trpěl Blažek paranoiou spojenou s kverulantstvím. Pocit, že je obětí spiknutí, u něj vygradoval v okamžiku, kdy kvůli dluhům přišel v exekuci o byt a každým dnem mu hrozilo vystěhování. „Když já, tak vy všichni se mnou,“ nechal se slyšet před sousedy. Nebylo to poprvé, kdy z Blažkových úst zněly výhrůžky. Nikoho ale nenapadlo, že svůj záměr myslí vážně.

Požár paneláku ve Freštátě po výbuchu plynu
Zdroj: ČT24

Plán pomsty začal Blažek realizovat večer 16. února 2013. Podle policie se na čin připravil. Nejprve přiměl svou nic netušící manželku a děti, aby si z bytu odvezli věci. Ve vchodových dveřích pak zalomil klíče, aby ostatním nájemníkům ztížil případný útěk. Nakonec pustil plyn ve svém bytě a ve sklepě.

Viník: To máte za to

Při tom ho jeden ze sousedů vyrušil, s velkou pravděpodobností tím zabránil ještě horší tragédii, protože výbušná směs nestihla naplnit schodišťovou šachtu domu. „To máte za to,“ řekl mu Blažek. Krátce nato nastala exploze. Čím přesně Blažek výbuch způsobil, policie neví.

Požár paneláku ve Freštátě po výbuchu plynu
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Výbuch a následný požár dům zcela zničily - zahynuli lidé, kteří spali v jednom křídle domu, obyvatelé druhé části utrpěli zranění. V nemocnicích skončilo celkem jedenáct lidí a dům byl zcela zničen. Pro jeho obyvatele vyhlásila frenštátská radnice sbírku, na které se sešlo celkem dvacet milionů korun. Radnice vybrané peníze rozdělila například na pořízení nového bydlení nebo na výdaje spojené s léčením.