Žít Brno jde do politiky. Heslo: Hůř už to dělat nejde

Brno - Aktivisté ze satirického portálu Žít Brno, kterým radnice nechala zrušit facebookový profil, chtějí kandidovat v letošních komunálních volbách do brněnského zastupitelstva i v městské části Brno-střed. Zatím není jasné, kdo za Žít Brno bude kandidovat ani kdo se stane lídrem. Jisté však je, že hlavním heslem předvolební kampaně bude: Hůř už to dělat nejde.

Aktivisté se ke kroku rozhodli kvůli situaci, která nastala v souvislosti se zrušením jejich facebookového účtu Žít Brno. „Do politiky jsme chtěli vstoupit o několik let později nebo nikdy, ale dotlačil nás k tomu primátor Brna Roman Onderka (ČSSD). Podle odhadů odborníků nám udělal reklamní kampaň za 11 milionů korun,“ uvedl jeden z aktivistů, Matěj Hollan.

Aktivisté si heslo Hůř už to dělat nejde vybrali záměrně. „Vztahuje se to k chování radnice a k tomu, jak spravuje veřejné věci. Chceme změnit prostředí v Brně, nezakazovat opozici a dělat lépe kulturu, dopravu, územní plánování,“ řekl Hollan. Rád by více zapojil veřejnost. „Je důležité přehodit směřování města, aby bylo uvolněnější a občané měli větší podíl na rozhodování, co se v něm děje,“ dodal Hollan.

Radnice se k událostem nechce vyjadřovat. „Tuto politickou kampaň nebudeme komentovat,“ podotkl jen první náměstek primátora Robert Kotzian (ODS).

Situace vygradovala o víkendu, kdy aktivistům přestala fungovat facebooková stránka Žít Brno. Podněty k jejímu zablokování dal společnosti Facebook brněnský magistrát. Zdůvodnil to tím, že profil se vydával za oficiální stránky města a porušil práva k ochranné známce Brna.