Některé obce nechtějí povolit Valašskou rally

Kopřivnice - Organizátoři motoristického závodu Valašské rally narážejí při přípravách trasy na odpor některých obcí na Novojičínsku a Frýdecko-Místecku. Pro závod, který naplánovali na začátek dubna, zatím nemají souhlas od Rybí či Hukvald. Po tragických nehodách, které vyvrcholily v roce 2012, kdy závodník smetl v Lopeníku čtyři mladé divačky, mají představitelé obcí obavy o bezpečnost lidí.

V některých místech má závod vést po úzkých cestách mezi obytnými domy. To je případ vesnice Rybí. Valašská rally tam projížděla v minulosti mnohokrát, teď už ji tam zastupitelé nechtějí povolit. Na nedávném mimořádném zastupitelstvu vzpomínali také na pět let starou tragédii, která se stala právě během Valašské rally. Při nehodě závodního auta u nedalekého Štramberku zahynuli tři diváci - muž a dva třináctiletí chlapci. „O trase závodu budeme ještě jednou jednat na přelomu února a března, ale nechceme ji tam povolit kvůli bezpečnosti lidí a také ochraně přírody,“ uvedla lidovecká starostka Rybí Marie Janečková.

Štramberk, ve kterém se neštěstí stalo, už závod odsouhlasil. Organizátoři slibují, že bezpečnost bude oproti minulosti na mnohem vyšší úrovni, diváci budou striktně odděleni od míst, která by mohla být nebezpečná. Přibude pořadatelů, kteří na to budou dohlížet. Navíc policisté, kteří neštěstí z roku 2009 vyšetřovali, neshledali, že by pořadatelé pochybili a případ odložili. Muži a chlapci totiž stáli v zóně, která byla divákům zakázána.

Od tragédie v Lopeníku je společnost závodům tohoto typu nakloněna mnohem méně než v minulosti. Od různých lidí včetně prezidenta Miloše Zemana zaznívají názory, že by se takové nebezpečné podniky měly zakázat. Organizátoři proto trasu připravují velmi pečlivě. „Komunikujeme s lidmi, kteří bydlí poblíž trati rychlostních zkoušek tak, abychom vyloučili jejich ohrožení. Zpomalujeme nájezdy do obcí pomocí bezpečnostních retardérů,“ uvedl ředitel Valašské rally Miroslav Hošák.

Valašskou rally zatím nepovolila Kopřivnice. Závodníci měli projíždět částí Lubina, mimo jiné uličkou plnou domů. Organizátoři pak přišli s návrhem na kompromis. „Organizátorská společnost nás oslovila a víceméně jsme se dohodli, že start bude na stejném místě jako minule, ale bude odkloněn na opačnou stranu. Navíc auta budou vesnicí projíždět běžnou rychlostí,“ uvedl předseda komise pro místní část Kopřivnice-Lubina Ondřej Raška.

Napodruhé závod prošel v místní části Nového Jičína Žilina. Pořadatelé museli slíbit, že zaplatí případné škody. „Během minulého ročníku došlo k poškození soukromé ohrady. Protože majitelka nebyla schopna stoprocentně dokázat, že majetek poškodili závodníci, nedostala žádnou náhradu,“ líčil předseda osadního výboru Žilina Jaroslav Perútka. Tomu se chtějí zástupci vesnice vyhnout. „Osobně si po skončení závodu projedeme část trati, která se týká naší obce, zkontrolujeme, zda někde nevznikly škody,“ uvedl Perútka. Ředitel rally Hošák k tomu dodal, že celý závod je dobře pojištěný.

Tragédii v Lopeníku začne řešit soud

Právě v těchto dnech se začne Okresní soud v Uherském Hradišti zabývat největší tragédií v dějinách automobilových závodů. Za smrt čtyř divaček závodu Rally Show Uherský Brod se bude zodpovídat traťový komisař, který tři mladé dívky ve věku 18 až 20 let a sedmileté dítě včas nevykázal z míst u trati, kam diváci neměli chodit.

Od události v Lopeníku zavedl český svaz rallye zpřísnění bezpečnostních pravidel. Patří k nim snížení výkonu motoru u některých vozů, povinnost rozestavit na trati více pořadatelů vybavených píšťalkami, instalovat více retardérů a podobně. Pokud organizátoři získají povolení, zahájí Valašská rally letošní závodnickou sezonu. Závod bude opět součástí Mezinárodního mistrovství České republiky ve sprintrally.

Zásadní tragédie v zóně diváků

Říjen 2008 - Na Memoriálu Miroslava Fajkuse v Ostravě narazil závodník do přihlížejících lidí. Jeden divák zemřel, další utrpěl těžké zranění

Březen 2009 - Při nehodě závodního vozu zemřel na Valašské rally muž a jeho dva třináctiletí synové

Září 2012 – Během Rally Barum Zlín zemřel jeden divák, další byl zraněn

Listopad 2012 - Při Rally Show Uherský Brod v Lopeníku vyjel závodník z trati a usmrtil čtyři dívky