Lyžařská střediska se propojují, i ve špatné zimě tak přibývá sjezdovek

Praha – Po prvním týdnu série jarních prázdnin se opět oteplilo, přesto v provozu zůstává většina lyžařských středisek. Sníh je v nich zpravidla technický, většinou je ho kolem 30 centimetrů, výška pokrývky přitom nepřesahuje 50 centimetrů. Protože alespoň v noci mrzne, mohou vlekaři pouštět sněhová děla. Podmínky na svazích většina z nich prohlašuje za ideální, horští záchranáři ale varují před záludnostmi umělého sněhu, který je tvrdý a lyžaři se na něm mohou velmi snadno zranit.

V Krušných horách se některá střediska pokoušejí v zimě, která lyžaře do hor příliš netáhne, zaujmout co nejvíce zákazníků spojováním. Společné skipasy zavedly dva největší krušnohorské skiareály – český Klínovec a německý Fichtelberg, které propojila také skibusová linka – ale i menší střediska Bublava a Schöneck. „Lidé si mohou vybrat, jestli tam, nebo tady,“ podotkl správce bublavského skiareálu Bohumil Havel. Bublava, kterou trápí nedostatek sněhu, lyžařům současně kompenzuje omezení provozu, otevřena je totiž jen zhruba polovina sjezdovek. Na Klínovci je naopak propojení s protějším Fichtelbergem spíše rozšířením, v provozu jsou totiž všechny lanovky, stojí pouze některé souběžné vleky a nelyžuje se na jáchymovské straně. „Mohli jsme rozšířit nabídku, můžeme teď nabídnout 27 kilometrů sjezdových tratí,“ uvedl Rene Lötzch ze Skiarealu Fichtelberg. Na české straně jsou v provozu i další krušnohorské areály – v Božím Daru, Telnici či Klínech. Na Plešivci jezdí všechny lanovky, ale asi polovina sjezdovek je mimo provoz.

Propojení skiareálů již dlouho znají v Krkonoších. Od poloviny 90. let tak funguje špindlerovské lyžařské středisko, od loňského roku tzv. skiresort mezi Pecí pod Sněžkou a Černou horou. V obou oblastech se lyžuje s omezením, mimo provoz jsou černé sjezdovky na Medvědíně a Svatém Petru, ve Špindlerově Mlýně i resortu Pec - Černá hora nefungují některé vleky. Jen omezeně lze lyžovat také ve třetím největším krkonošském středisku v Rokytnici nad Jizerou. Z možných více než 22 kilometrů sjezdovek je dostupných pouze sedm, vlekaři proto upozorňují na přelidněnost otevřených tratí. Lépe je na tom Harrachov, kde lyžaři mohou využít šest ze sedmi kilometrů sjezdovek.

Příznivé podmínky jsou v pohořích sousedících s Krkonošemi. V Jizerských horách se bez větších omezení lyžuje na Tanvaldském Špičáku či Severáku a po týdnech, kdy se nelyžovalo vůbec, je kromě svahu Slalomák v plném provozu i sousední Ještěd. Problém s uzavřenými sjezdovkami by neměl trápit lyžaře ani v Orlických horách, výjimkou jsou Čenkovice, kde nejezdí vleky – a tedy nejsou dostupné sjezdovky – v severní části obce. Bez omezení jezdí Říčky a s výjimkou černé sjezdovky Zákoutí také Deštné. V Dolní Moravě na Králickém Sněžníku jsou v provozu všechny sjezdovky a vleky.

Lyžování na Tanvaldském Špičáku
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

V Jeseníkách jsou kromě Červenohorského sedla, které je závislé na přírodním sněhu, v provozu všechny větší areály. Většina z nich je ale otevřena jenom zčásti, například v Ramzové nejezdí lanovka na Šerák, v Koutech nelze sjet dvoukilometrovou Medvědí sjezdovku. Vlekaři z Beskyd hlásí příznivé podmínky. Všechny sjezdovky jsou zasněžené, třeba ve Ski Bílá, a slušné lyžování nabídne i SkiPark Gruň ve Starých Hamrech. Kvalitní podmínky najdou lyžaři také na Kohútce v Javorníkách, Kyčerce, Razule či ve Velkých Karlovicích. Dobré podmínky jsou i ve Stupavě nebo na svahu ve Zlíně.

Na Šumavě mohou lyžaři vyrazit do středisek Špičák, kde jsou otevřeny tři sjezdové tratě a snowpark, či na menší železnorudské sjezdovky. V provozu je také lipenský skiareál, Kvilda, Horní Vltavice či zadovská Kobyla.

Běžkaři musí hledat vhodný terén lupou

Hřebeny Krkonoš nebo jesenická trať mezi Ovčárnou a Švýcárnou jsou místa, kam se lze vydat s běžkami bez obav o kondici jejich skluznic. Letošní zima je chudá na přírodní sníh, a tak i v nižších partiích hor pod ním často prosvítá terén. Například na Vysočině je v provozu čtrnáct sjezdovek, ale běžecké tratě ne. Zatím není možné vyrazit ani do areálu v Novém Městě na Moravě. Na přírodních tratích leží jen asi tři centimetry sněhu, na sportovních tratích se potom konají závody, a tak budou k dispozici až v příštím týdnu.

Technický sníh je nebezpečný, radovánky na svahu mohou skončit zraněním

Horská služba upozorňuje, že je lyžování v současných podmínkách obzvlášť nebezpečné. Technický sníh je tvrdý a zrádný. „Je daleko tvrdší, zrádnější, rychlejší. Člověk nemůže udržet souvislou frekvenci jízdy,“ varoval náčelník orlickohorské Horské služby Josef Šifra. V posledních dnech se stalo na sjezdovkách několik vážných nehod, jedna z nich skončila smrtí devětasedmdesátiletého lyžaře. Ten v nemocnici podlehl poranění hlavy, které utrpěl po nárazu do stromu na Šumavě. Podle Horské služby neměl přilbu, jejíž používání je obzvlášť nyní důležité.

Nový technický sníh padá i na sjezdovky v severočeském Javorníku.
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK
Vydáno pod