U Veltrus se rozroste skládka, úředníci se bojí o záplavovou zónu

Veltrusy (Mělnicko) – Obrovská skládka stavební suti roste poblíž Veltrus na Mělnicku. Má sice stavební povolení, sami úředníci, kteří ho vydávali, jsou ale zděšení tím, jak moc se rozšiřuje. Navíc chybí schválení vodoprávním úřadem, který je podle stavebního úřadu potřeba – navezená zemina by totiž při povodních mohla bránit odtoku vody. To ale majitel skládky odmítá. Skládka může růst ještě rok, potom povolení skončí a začne rekultivace.

Lucie Rosí o skládce suti u Veltrus (zdroj: ČT24)

Ještě rok by se mohla rozrůstat skládka suti mezi Kralupy nad Vltavou a Veltrusy. Nyní je vysoká už 25 metrů. Ačkoli ji místní – včetně úředníků – v lásce nemají a její podobu si představovali jinak, jsou s ní smířeni. „Má povoleno do této výšky, takže nepřekračuje zákony,“ uvedl veltruský starosta Richard Kyselý (ČSSD).

Skládka má povolení do konce roku, její majitel ale tvrdí, že s rekultivací začne již na jaře. Halda suti by se měla snížit o deset metrů. „Naveze se to na nejvyšší bod a potom se to rozprostře,“ přiblížil majitel skládky Pavel Kratěna.

Plánem na snížení, ale zvětšení haldy ovšem vlastník skládky popudil úředníky. Ti tvrdí, že se tak suť dostane do záplavové zóny Vltavy. „Skládka by bránila snadnějšímu odtoku vody rozlité v okolí,“ upozornil kralupský starosta Petr Holeček (TOP 09). Majitel by proto měl mít povolení od vodohospodářského úřadu, které však nezískal. Pavel Kratěna to odmítl: „Já se domnívám, že nespadá do záplavového území. V tom případě nepotřebuji vyjádření vodohospodářského úřadu.“

Na rekultivované skládce má vzniknout park a v budoucnu případně i sportoviště. „Stavba má být zalesněna, ozeleněna, mají tam vzniknout oddychová místa pro důchodce,“ nastínil Richard Kyselý. Město nyní připravuje změnu územního plánu, která bude obsahovat konkrétní podobu nového parku.