Liberec rozdělil děti do škol, rodiče se vzepřeli

Liberec – Do které školy půjde které dítě určuje tzv. spádová vyhláška. Rodiče, ale i školy se jí ale vzpírají. Je podle nich přirozené, že si rodiče chtějí školu pro své dítě vybrat sami. Rodiče beztak vyhlášku obcházejí – aby dostali děti do vytoužených základních škol, dočasně jim mění trvalá bydliště.

Události v regionech (Praha) (zdroj: ČT24)

„Spádová vyhláška měla zajistit všem dětem v Liberci bezproblémovou dostupnost základní školy,“ zdůvodnil existenci vyhlášky přidělující děti podle místa, kde žijí, ke konkrétní škole, Jan Hortvík z městského školského odboru. Školy, které jsou ve městě vyhlášené, teď ale čelí mimořádnému náporu. Rodiče totiž kvůli tomu, aby do nich své děti dostaly, mění adresy trvalých bydlišť svých potomků. Například v ZŠ Lesní očekávalo město 45 nových žáků, k zápisu jich ale přišlo 78.

Některé děti tak nakonec škola odmítla – včetně těch, kterým už do Lesní chodí sourozenci. „Nejhorší, co se mohlo stát. Z lidského hlediska si myslím, že sourozenci by mohli chodit spolu na jednu školu,“ podotkl ředitel školy Jiří Dvořák. Bylo by podle něj nejlepší spádovou vyhlášku zrušit. „Je špatně nastavená,“ zdůraznil.

Město zatím tápe, podle primátorky Martiny Rosenbergové (ČSSD) jsou ale na vině rodiče. „Že rodiče budou přihlašovat děti k babičkám a na různé fiktivní adresy, mě nenapadlo,“ zlobila se primátorka.

V Liberci je 26 základních škol, obcházení spádové vyhlášky se týká dvou z nich. Podle psychologů ale v kvalitě škol není takový rozdíl, jak ukazuje právě zájem rodičů.