Povinné zveřejňování smluv odhalí i citlivé údaje, varují radnice

Horní Slavkov/Praha - Svaz měst a obcí kritizuje chystaný zákon o centrálním registru smluv. V zájmu ochrany veřejných peněz by do něj radnice a státní organizace měly posílat elektronické kopie všech uzavřených smluv. Starostové ale upozorňují, že v některých případech budou muset zveřejnit i citlivá osobní data. „Zákon je napsaný tak, aby byl co nejkratší. Ovšem nejkratší neznamená nejlepší,“ tvrdí předseda svazu Dan Jiránek

V případě, že bude zákon o registru smluv přijat, budou muset radnice mimo jiného zveřejňovat i informace o klientech pečovatelských domovů, které provozují. „Pokud by informace zveřejněné na internetu mohly vést k identifikaci konkrétní osoby, mohlo by to zhoršit bezpečnost už tak ohrožených skupin,“ varuje mluvčí karlovarských policistů Kateřina Krejčí.

Předkladatel zákona poslanec Jan Farský ovšem s touto argumentací nesouhlasí. Podle něj budou citlivá data dál podléhat ochraně podle platných pravidel a úředníci je nebudou muset zveřejňovat. „Chráněné údaje, které by mohly způsobit osobní škodu, osobní údaje se samozřejmě zveřejnit nemusí,“ uvedl poslanec TOP 09.

Tajemník hornoslavkovské radnice se obává situace, kdy se například bude chtít týraná žena ukrýt před násilníkem v sociálním bytě, centrální registr smluv ji ale prozradí. Násilník ji snadno identifikuje. „Nejen podle jména, ale zároveň zjistí, kde se nachází. Nájemní smlouva je uzavírána na konkrétní byt,“ připomíná Martin Stark.

Jeho radnice bude muset zveřejnit stovky smluv, které se mohou týkat i důchodců a zdravotně handicapovaných. „Zákon vyžaduje na každou smlouvu, aby byla účinná, zveřejnit minimálně jméno, datum narození a bydliště,“ poznamenal. Farský je však přesvědčený, že jde o nedorozumění a o problému chce se zástupci měst dál diskutovat. Zákon čeká ještě druhé a třetí čtení.

Radnice kritizují zákon o centrálním registru smluv (zdroj: ČT24)