Stavba divadla drolí plzeňskou koalici, náměstek Rund přišel o místo

Plzeň – Vícepráce ze stavby Nového divadla, které fakturovala Plzni stavební firma Hochtief, zůstanou neproplaceny. Městští zastupitelé odmítli zvýšení ceny stavby o 21,6 milionu korun. Odmítli také, že by se měl prodloužit termín dokončení stavby. Hochtief přitom hrozí, že práce přeruší, pokud město vícenáklady neproplatí. Spor města se stavební firmou začal otřásat i vedením města. Opozice prosadila odvolání primátorského náměstka Petra Runda (ODS), který za investice odpovídá. Návrh podpořila i většina koaliční ČSSD.

Jednání plzeňského zastupitelstva, které se sešlo kvůli více než dvacetimilionovým vícenákladům při stavbě Nového divadla (jak se rozestavěná scéna teď oficiálně jmenuje), přineslo dva zásadní výsledky. Oba se týkají problematické stavby, jeden ovšem má rovinu politickou, druhý především ekonomickou.

Ani dráže, ani později, žádají zastupitelé

Proplatit 21,6 milionu korun, o které Hochtief žádá, zastupitelé odmítli a současně zamítli také návrh na prodloužení termínu dokončení z 30. dubna na 16. června. Zpomalením resp. zastavením stavby hrozí Hochtief, pokud mu město vícepráce neschválí.

Zastupitelé odmítli zvýšení ceny především proto, že materiály a navrhovaná usnesení o stavbě divadla byla podle nich velmi nepřehledná, složitá a nedávala možnost veřejné kontroly. Zdržení se neobávají. „Nejsem přesvědčen, že by měl Hochtief možnost to nějakým způsobem pozdržet. Město mu jasně dalo najevo, kterým směrem se má ubírat, plníme tzv. součinnost, která je uvedena ve smlouvě,“ řekl náměstek primátora Martin Zrzavecký z ČSSD, jejíž zastupitelé hlasovali spolu s opozicí proti návrhu schválení víceprací, který přednesl náměstek Petr Rund.

Muž obžalovaný z krádeže fotoaparátu
Zdroj: ČT24

Problémy s divadlem připravily o místo náměstka Runda

Sám Rund uvedl, že dostávali všichni zastupitelé maximum možných podkladů pro svá rozhodnutí. Odmítl, že by pochybil.

Kritizovaný náměstek ale vzápětí přišel o funkci ve vedení města. Poté, co opozice (Občané.cz, TOP 09 a KSČM) prosadila hlasování o jeho odvolání, odešli zastupitelé z ODS na protest ze sálu a ze zbylých 27 hlasovalo 25 zastupitelů pro odvolání.

Dostavba Nového divadla tak zažehla koaliční krizi. ČSSD podle Martina Zrzaveckého považovala za zásadní problém další existence koalice osobu Petra Runda, ovšem jeho odvolání podpořené sociálními demokraty se nelíbí ODS. „Považuji to za výrazné porušení koaliční smlouvy,“ řekl po hlasování předseda klubu ODS Robert Houdek.

David Havlena o jednání o vícenákladech a Rundově odvolání (zdroj: ČT24)

Co bude dál, nikdo netuší

Odvoláním odpovědného náměstka ale problém s Novým divadlem nekončí. Hochtief se k závěru jednání nechtěl vyjádřit, jeho výrobní ředitel Kamil Vykydal ale při zasedání upozornil, že není důvod, proč by město nemělo zaplatit za odvedenou práci. Hrozí proto zastavením prací a soudem. Stane-li se tak, může být ohrožen dubnový termín dokončení i termín otevření divadla pro veřejnost plánovaný na 2. října.