Podvedení akcionáři hutí podávají společnou žalobu

Ostrava – Více než tisíc podvedených drobných akcionářů společností ArcelorMittal Ostrava a Třinecké železárny podalo společnou žalobu. Chtějí získat zpět peníze za akcie, o které je připravil ostravský podnikatel Martin Horák. Před třemi roky jim slíbil dvojnásobek částky nabízené hutěmi a železárnami, nedostali však nic. Horáka stíhá policie za podvod. Kvůli pochybnostem, kdo je skutečným majitelem akcií za více než 220 milionů korun, se teď akcionáři ke svým penězům nedostanou, jsou v úschově u soudu.

Podle státního zástupce i právníků je žaloba k soudu jedinou možností, jak se k zadrženým penězům dostat. Drobní akcionáři teď dostávají dopisy s nabídkou zastoupení u soudu. Jejich při si chce vzít na starost Sdružení podvedených akcionářů, kterému předsedá Adam Krejčí. „Zatím jsme oslovili více než tři a půl tisíce poškozených akcionářů a v současné době už máme více než tisíc klientů, kteří nám dali důvěru,“ uvedl Adam Krejčí.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Advokát Sdružení podvedených akcionářů Zbyněk Vašinka akcionáře ujistil, že nemusí dopředu nic platit. „Kancelář má nárok na předem domluvenou odměnu pouze v případě, že u soudu uspěje,“ řekl advokát.

Martin Horák oslovil akcionáře hutí prostřednictvím sdružení Centrum Consultant Finance. Nabídl jim, že je bude zastupovat a zhodnotí jejich akcie. Později vyšlo najevo, že jeho podnikání bylo jen fiktivní, sdružení nemělo sídlo ani majetek. V Třineckých železárnách operoval pod hlavičkou občanského sdružení Administrativní centrum. Naletělo mu téměř pět tisíc majitelů akcií.

Stovky milionů korun, které jsou v soudní úschově, by bez žaloby mohly připadnout třetí straně – státu. Tomu uschovaná částka propadne, pokud akcionáři nepodají žalobu do poloviny roku.