Kvůli poplatkům za vjezd na nádraží hrozí Poličce škrty autobusů

Polička (Chrudimsko) – Od autobusových dopravců vybírá město Polička poplatky za vjezd na autobusové nádraží. Dlouholetou praxi ale odmítl jeden z největších dopravců v regionu Arriva. Tvrdí, že osm korun za vjezd každého spoje má hradit kraj v rámci veřejné objednávky. Ten tvrdí, že problém způsobilo město, a hrozí, že kvůli poplatku za vjezd některé spoje do Poličky zcela zruší.

Polička si třetím rokem pronajímá městské autobusové nádraží a z peněz, které vybere od dopravců, platí nájem i údržbu stanice. Když za každý autobus zaplatí jeho provozovatel osm korun, má město na správu stanice kolem 600 tisíc ročně. „Snahou města je, aby bylo nádraží živé, aby fungovalo,“ uvedl poličský starosta Jaroslav Martinů (ODS). Nyní se ale objevil problém, který může vést buď k zániku poplatků za vjezd, nebo dokonce k omezení dopravní obsluhy města. Proti poplatkům se ohradil dopravce Arriva Východní Čechy, který patří do největší skupiny provozující autobusovou dopravu v Česku. Městu oznámil, že platit nebude, pokud mu na to nepřidá kraj. „Pokud vzniknou vícenáklady, někdo nám ty vícenáklady musí uhradit,“ podotkl provozní ředitel východočeské Arrivy Václav Gabriel.

Kraj Arrivě přidat nehodlá. Polička by si ale podle radního Jaromíra Duška (SPOZ) měla vybírání poplatků za vjezd na autobusové nádraží rozmyslet – tím spíš, že radnice přispívá kraji na autobusy mnohem menší částkou než jiná města. Pohrozil městu, že když poplatky vybírat nepřestane, bude muset také více přispívat na autobusy – vlastně tak bude za vjezdy platit samo sobě. „Budu chtít výrazně vyšší podíl města Poličky, když některé linky jezdíme zřetelně ve prospěch tohoto města,“ řekl radní Dušek.

Poličská radnice ale chce poplatky vybírat i nadále. Starosta poukázal, že tak město činilo dva a půl roku, a dokud se neozvala Arriva, kraji to nevadilo. Je ochoten ustoupit jen částečně. „Nabízíme, že na zbývající období základní dohody dva a půl roku bychom zlevnili na šest korun,“ nastínil Jaroslav Martinů. Krajské vedení ale tvrdí, že zůstane-li situace v Poličce beze změny – město nepřestane vybírat peníze za vjezd ani nezvýší své příspěvky na objednávku spojů – mohly by některé autobusy do Poličky přestat zajíždět.

Poplatky za vjezd na autobusové nádraží ovšem nejsou nijak výjimečné. Platí se na mnoha velkých autobusových nádražích, před třemi lety s nimi měla problémy společnost Busline, která spravovala nádraží v Jičíně a Hořicích. Po protestech dalších dopravců se ale radnice rozhodly nájem vypovědět. V Poličce je ovšem situace opačná – zdejší autobusové nádraží nepatří městu, nýbrž dopravci ČSAD Ústí nad Orlicí, a ten ho městu pronajímá za 180 tisíc korun ročně.

Michal Klokočník o poplatcích za vjezd na poličské AN (zdroj: ČT24)