Vojáci z celé Evropy již podvacáté bojují o přežití v drsném horském terénu

Hrubý Jeseník - Třetím dnem pokračuje v Hrubém Jeseníku jubilejní dvacátý ročník armádního víceboje Winter Survival. Soutěž zahrnuje extrémně náročné disciplíny, vytrvalostní a psychicky náročné etapy v obtížném horském terénu a mnohakilometrové přesuny na lyžích s veškerou výbavou. V mrazivém počasí měří síly dvacet týmů nejen z celé České republiky, ale také z Belgie, Polska, Rakouska a Německa. Aktuální pozice družstev můžete sledovat na interaktivní mapě.

Soutěž pořádá brněnská Univerzita obrany. Každým rokem obměňuje jak lokality, tak disciplíny. Pro letošní ročník připravila například skok smrti - pro souřadnice dalšího pochodu musí závodník skočit ze skály. Pokud se málo odrazí, nedoskočí do záchranné sítě. Jistí ho ale záchranné lano. Jiným úkolem bylo například vyšplhat na třicetimetrový smrk.

Čtyřdenní soutěž, která začala v pondělí, trochu komplikuje nedostatek sněhu. Lyže, které jsou součástí povinné výbavy, měly pohyb závodníků usnadnit, v nižších polohách jsou však jen zátěží navíc. Tříčlenné hlídky tráví v terénu 24 hodin denně, v lese i přespávají - bez stanů, pouze se spacáky. „Noc byla nad očekávání teplá, protože jsme se před závodem rozhodli vzít zimní spacák místo letního, takže jsme si noc užili docela v pohodě,“ pochvaloval si jeden z účastníků závodu Jakub Pacina.

Do třetího dne nastoupilo 19 z 20 účastníků. Zbylé družstvo, jeden ze dvou týmů vojenské policie, startuje už jen mimo soutěž. „Jeden ze závodníků se zranil, pokračují už pouze dva, což pravidla neumožňují,“ vysvětlil sportovní ředitel závodu Petr Hanák. V minulých ročnících vítězili příslušníci Centra zabezpečení munice z Týniště nad Orlicí. Jestli titul obhájí i letos, bude jasné zítra po závěrečné etapě závodu - skicrossu.