Automaty fungují navzdory zákazu: geniální trik, nebo zkratka do vězení?

Nový Bor (Českolipsko) – I když jsou výherní automaty v Novém Boru zakázány, několik heren ve městě stále je. Formálně totiž jde o soukromý klub, ve kterém prý nejde o hazard, nýbrž boj se stresem. Automaty jsou označené cedulemi „nevýherní automat“. Provozováním automatu se zabývá policie a ministerstvo financí, které hazardní hry povoluje. Město samo s „relaxačními kluby“ nedokáže nic udělat. Pokud ale ministerstvo zjistí, že se v Novém Boru provozuje hazard bez povolení, hrozí provozovateli mnohaleté vězení.

„Tam je vstup jenom se členskými kartičkami,“ řekla České televizi barmanka v klubu Hanoi na okraji Nového Boru. V oblasti s omezeným vstupem stojí hrací automaty. V Novém Boru jsou teď jediné, radnice totiž hazard vyhláškou zakázala. K tomu, že lidé bez kamery mohou vstoupit i bez kartičky, se provozovatel klubu odmítl vyjádřit.

Kromě novinářů nesmí do prostoru s automaty ani městská policie. Provozovatel ho totiž označil za soukromý klub, nikoli za veřejné místo. Strážníci tam proto nesmějí. „Může být jenom se svolením státního zástupce nebo v případě ohrožení života,“ přiznal novoborský starosta Jaromír Dvořák (SLK).

Na klub Hanoi se ale začíná stáčet také pozornost státních institucí. „Požádáme finanční úřad o kontrolu toho, zda provozované automaty jsou výherní, či nevýherní,“ uvedla českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková. Není jasné, k čemu kontroloři dojdou, automaty jsou totiž polepené cedulkami „nevýherní automat“. Pokud ale přesto slouží k hazardu, hrozí jejich provozovateli velké potíže. Nepůjde totiž pouze o porušení vyhlášky, ale také zákona. „Pokud se prokáže provozování hazardu bez povolení, hrozí dotčenému pokuta až deset milionů korun a až deset let vězení,“ upozornil mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

Zákaz automatů vyhlásila novoborská radnice před dvěma lety. Reagovala na tzv. mačetový útok v létě 2011, který vyvolal ve Šluknovském výběžku násilné protesty proti lidem, kteří se krátce předtím nastěhovali do prázdných domů v příhraničí. K úvodnímu útoku došlo v herně, podle radnice to dokazuje, že se právě v hernách scházejí lidé, kteří mají problém se zákonem.

Lucie Pokorná o automatech v Novém Boru (zdroj: ČT24)