Zdravější hořické trubičky mají problém. Nejsou v normě EU

Miletín - Výrobci hořických trubiček vyloučili ze svého sdružení největšího člena, firmu Pravé hořické trubičky z Miletína. Podle nich porušuje recepturu Evropské unie, do náplní totiž nemíchá ztužený tuk, ale zdravější rostlinný. O změnu v předpisech výrobci usilují už více než rok. Podle posledních informací připíše Brusel zdravější tuk do receptury hořických trubiček do tří měsíců.

Firma Pravé hořické trubičky z Miletína používá místo ztuženého tuku dvakrát dražší, ale zdravější tuk rostlinný. Tím ale porušuje seznam surovin předepsaný Bruselem. Ostatních sedm výrobců firmu z Miletína proto jednomyslně vyloučilo ze sdružení. „Důvodem vyloučení firmy Pravé hořické trubičky je dlouhodobé porušování specifikace výroby hořických trubiček,“ uvedlo Sdružení výrobců hořických trubiček.

Ztužené tuky předepisuje EU, neztužené jsou ale zdravější

„Ztužené tuky musíme používat, jsou jednou ze surovin, které jsou přímo uvedené ve specifikaci výrobku,“ uvedl Luděk Dlouhý, předseda Sdružení výrobců hořických trubiček. „My říkáme ne, zdraví našeho spotřebitele má prioritu,“ říká Jaromír Topolský, obchodní ředitel společnosti Pravé hořické trubičky, Miletín.

V testu tuků dopadla firma z Miletína nejlépe

Spotřebitelské sdružení dTest měřilo obsah tuků v náplni deseti druhů trubiček od čtyř výrobců. Pět označilo známkou nedostatečná. Výrobce vyloučený ze sdružení uspěl z pohledu rizikových transmastných kyselin paradoxně nejlépe. Výrobci se už přes rok snaží domluvit, aby jim Brusel povolil změnit složení náplně a ztužené tuky nahradit zdravějšími neztuženými. Uspět by mohli do tří měsíců.

Hořické trubičky z Miletína nesplňují normy EU (zdroj: ČT24)