Pohyb po Hradci usnadňuje lidem s postižením nová aplikace

Hradec Králové - Lidé s tělesným handicapem mohou v Hradci Králové nově využívat speciální webovou aplikaci. Půl roku ji testovali dobrovolníci z řad vozíčkářů, nevidomých, ale také úřady. Aplikace má zdravotně postiženým usnadnit pohyb po městě a magistrátu zase poradit, co by se mělo změnit.

„Na území města byly vybrané trasy, které propojují významné objekty… Zajímavostí aplikace jsou také popisy konkrétních tras z pohledu vozíčkářů i nevidomých. Pro nevidomé budou vydány ve formátu mp3,“ uvedl vedoucí magistrátního odboru sociálních věcí Marek Šimůnek.

Zájemci se k webové aplikaci dostanou přes internetové stránky Hradce. Červená barva na mapě znamená pro člověka s postižením bariéru, částečně přístupné objekty a trasy jsou označeny žlutě, plně přístupné zeleně.

Za nevidomé město mapoval Jarmil Moláček, který na mnoha frekventovaných chodnících postrádá signální pásy pro lepší orientaci. Vozíčkář Zdeněk Švarc zase upozornil na problémy na Velkém náměstí a v jeho okolí, špatně se mu pohybuje i po starém městě.

Město se nyní bude snažit, aby na základě zkušeností handicapovaných zbavilo důležité pěší tepny v maximální míře překážek. Radnice do budoucna počítá i s mapováním dalších tras a objektů a s pravidelnou aktualizací údajů.

Mapování bariér v Hradci Králové (zdroj: ČT24)