„Zavíračka“ restaurací v deset? Politici ani Pražané se neshodnou

Praha – Zastupitel městské části Praha 1 Ivan Solil (ČSSD) přišel s návrhem, aby restaurace v centru metropole zavíraly ve 22 hodin. Reaguje tím na petici, kterou podepsaly tři stovky obyvatel z centrální lokality Prahy. Stěžují si především na hluk dlouho do noci a opilé lidi. Proti tomu se staví ale i řada dalších lidí z těchto míst, kteří jsou za turisty vděčni.

Zavírání barů v deset večer? (zdroj: ČT24)

Na 1 500 restaurací a barů přišlo v minulém roce 21 stížností. „Zaznamenáváme velmi intenzivní stížnosti občanů, kteří v daných místech již nemohou bydlet, protože se prostě celé měsíce nevyspí,“ řekl České televizi pražský zastupitel. Zatímco jedni si na hluk do brzkých ranních hodin stěžují, další obyvatelé Prahy 1 se k návštěvníkům restaurací a barů stavějí smířlivěji. Chápou, že městská část má z turistického ruchu prospěch a že noční život k ní patří.

Pokud zastupitelstvo vyhlášku schválí, v dnes rušných místech zavládne po desáté hodině klid. Toho se obávají provozovatelé podniků, podle nichž by se ze dne na den ocitli v likvidační situaci. Vstoupí-li v platnost, hodlají se proti ní bránit. Stejně tak se nápadem cítí ohroženi taxikáři.

Radnice jednotná není

Předseda pražské ODS Filip Humplík považuje případnou vyhlášku za diskriminační. Přátelsky se k ní nestaví ani primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Ve svém vyjádření na sociální síti vyslovil pochopení pro obtížnost situace. Věří ale, že nikdo nestojí o mrtvou zónu bez turistů, kteří znamenají obživu pro stovky lidí.

Solil si ale stojí za svým, odvolává se na nálezy Ústavního soudu: „Až vyčerpáme všechny možnosti, tak jsme dokonce povinni právního regulačního nástroje, který je nám dán konkrétním ústavním nálezem.“