Cirkus jako terapie pro pacienty v Bohnicích

Praha - Pacienti psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích se celý týden učí artistické kousky od cirkusových umělců z celého světa. Takzvaný sociální cirkus je podle současné medicíny jedním z nejúčinnějších terapeutických postupů. Mezinárodní soustředění ve známé české léčebně je dosud největším v Evropě.

Během artistického soustředění přímo v bohnické léčebně se pacienti naučí něco, co jen tak někdo neumí: chodit na chůdách nebo žonglovat s míčky. Pro duševně nemocné je jakákoliv tvůrčí činnost tou nejlepší terapií. „Musejí podstoupit riziko a vytrvat v nějaké činnosti, i když jim to ze začátku třeba nejde,“ dokládá artistka z Velké Británie s pseudonymem Hobbit.

Účelem není to, aby se pacient naučil žonglovat s mnoha míčky najednou. Ze začátku stačí, aby si jeden jen chvilku podržel v ruce. Podle terapeuta Adama Jarchovského je pro pacienty velkou změnou jejich denního rytmu i to, že se na artistické kousky mohou jen dívat. Většina z nich si to ale nakonec chce vyzkoušet sama.

Na plné ovládnutí cirkusových triků mají pacienti jen čtyři odpoledne. Vyvrcholením pak je hodinové představení pro veřejnost, kterého se v roli herců účastní jak samotní pacienti, tak i jejich lékaři a terapeuti. „Pro ně je to obrovská příležitost představit se v jiné roli, než ve které tady jsou,“ dodává Jarchovský, člen organizace pro podporu a rozvoj nového cirkusu v ČR Cirqueon.

Martin Hollý, ředitel Psychiatrické léčebny Bohnice:

„Sociální cirkus je propojení motorického, tělesného soustředění a nějakého výkonu spolu s podporou sebevědomí a psychického soustředění se. Nakonec když vidíme to závěrečné představení, kde jsme si všichni rovni, tak je to taky zrovnoprávnění těch pozic.“

Cirkus v Bohnicích tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod