Obyvatelé příhraničí se nemusí bát následků rozšíření Schengenu

České Budějovice - Obavy Němců i Rakušanů z rozšíření Schengenského prostoru byly zbytečné. Vysocí policejní důstojníci i politici se při setkání v jižních Čechách shodli na tom, že v posledních osmnácti dnech se z hlediska kriminálních případů nestalo nic zvláštního.

„Žádné nové kriminální jevy jsme od otevření Schengenu nezpozorovali. Situace se nijak nezměnila,“ ubezpečil obyvatele pohraničí Josef Heisl, policejní prezident Dolního Bavorska a Horní Falce.

Jediný – zato ale silně diskutovaný problém – představuje takzvaná zelená opona. Část hranic na Šumavě zůstává kvůli ochraně přírody z české strany stále uzavřená. To se ale nelíbí českým i německým politikům, kteří svůj nesouhlas sdělili už i prezidentu Klausovi.

Na současnou neprostupnost Šumavy reagoval i hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník. „Doufám, že dalším krokem bude zrušení těchto klidových zón, které neměly oporu v zákoně.“

Představitelé Šumavského Národního parku už podle mluvčího Radovana Holuba se zrušením těchto území počítají. Jejich režim by měl zůstat ale prakticky stejný.