Projekt Corso končí, obchodní středisko v centru Plzně nevznikne

Plzeň – Obchodní centrum Corso Americká, které mělo stát na pravém nábřeží Radbuzy v centru Plzně, nevznikne. Firma Amádeus Real oznámila, že projekt ukončí. Loni se proti stavbě postavili plzeňští občané v referendu, od té doby se příprava projektu nepohnula a vedení města hledalo způsoby, jak vzniku Corsa zabránit. Právě přístupem města zdůvodnil developer ukončení projektu. Právní zástupce společnosti Jan Petřík upozornil, že Amádeus pravděpodobně bude po městu vymáhat peníze, které již do projektu vložil.

Obchodní centrum mělo stát na prostranství u Americké třídy a Denisova nábřeží na místě zbouraného domu kultury. Místo obchodního domu je na místě pouze prázdná plocha využívaná prozatím jako parkoviště – a nakonec to tak nějaký čas zůstane. Ještě v minulém týdnu trval developer na tom, že chce nákupní centrum postavit, ale nakonec od projektu ustoupil. Krok zdůvodnil přístupem města, které podle něj samo sebe rozporuje. „V létě 2012 poskytlo do územního řízení souhlas s projektem Corso, v říjnu už s projektem nesouhlasilo. V létě 2013 město tvrdilo, že nájemní smlouva na pozemky skončila, začátkem roku 2014 od ní najednou zástupci města chtějí odstupovat. V lednu 2013 město tvrdilo, že výsledek referenda nedovoluje v oblasti žádné obchody, na podzim 2013 podle nového právního posudku ale tvrdí, že obchody už jsou možné,“ popsal Jan Petřík. Město podle něj projekt maří a společnost nemá záruku, že se to změní, pokud by přistoupila k úpravám, které radnice navrhla.

Město odmítá, že by se snažilo projekt mařit, odkazuje ale na výsledek loňského referenda, ve kterém většina hlasujících zavázala radnici, aby se všemi prostředky snažila stavbě obchodního centra na místě zbouraného domu kultury zabránit. „Negativní stanovisko k územnímu řízení jsme dávali měsíc po výsledku referenda. Byla naše povinnost akceptovat jeho závěry. Dál to šlo na úrovni státní správy, což jsme nemohli ovlivnit,“ uvedl náměstek plzeňského primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). Upozornil, že město po investorovi chtělo, aby upravil projekt, aby vyhovoval regulačním podmínkám schváleným před dvěma lety. V průběhu ledna chtěl Zrzavecký se zástupci Amádea jednat, ukončení projektu ho překvapilo.

Corso v Plzni končí (zdroj: ČT24)

Corso Americká mělo stát na ploše 3,45 hektaru a nabídnout kromě obchodů a rekreační části s 300metrovou dráhou pro kolečkové bruslení také kanceláře a byty.

Ačkoli už je jisté, že nákupní centrum nevznikne, jeho příběh zdaleka neskončil. Zřejmě už nebude aktuální spor o pronájem městské části pozemku, na kterém mělo Corso vzniknout – město tvrdilo, že smlouva vypršela, investor to odmítal – zůstává ale otázka, co bude s větší částí prázdného pozemku (2,4 hektaru), která patří Amádeu. Firma s městem již loni jednala o jeho prodeji, nabídla ho však za cenu 1,4 miliardy korun. Město to odmítlo, je ochotné za půdu dát zhruba pětinu – 270 milionů. „Město je se svým přístupem na nejlepší cestě k tomu, aby se proluka po domu kultury stala na dlouhou dobu jednou z dominant Americké třídy,“ poznamenal Jan Petřík. Počátkem ledna Amádeus Real znovu vyzvala město, aby pozemek odkoupilo.