Pardubičtí sběrači kovů kradou kryty pouličních lamp

Pardubicích - Na ulicích je stále co krást. Sběrači kovů v Pardubicích se teď zaměřili na kryty ze starého pouličního osvětlení. Naposledy zloději zničili najednou hned sedm lamp u pardubické nemocnice. Sloupy s odkrytými dráty vysokého napětí jsou navíc velmi nebezpečné - kdyby proud někoho zranil, krádež kovových dvířek by se rázem z přestupku stala trestným činem.

Kromě oblíbených kanálových poklopů se z ulic po tuctech ztrácejí také ochranné kryty pouličních lamp. I v tomto případě chybějící kovové části znamenají nebezpečí. „V případě, že by bylo zapnuté veřejné osvětlení a dráty by byly takto obnažené, může někdo přijít k úrazu elektrickým proudem,“ varuje opravář pouličních lamp.

Aby ohrožení předešly, montují městské služby na poškození lampy náhradní pozinkované kryty. To ale situaci neřeší. Podle vedoucího divize veřejného osvětlení Milana Ryšána se budou kovové součásti ztrácet, dokud je sběrny budou přijímat. „Mrzí nás, že sběrné suroviny tyto věci vykupují,“ poznamenal Ryšán.

Policisté zatím ztracené kryty osvětlení řeší jako přestupek. To se může změnit. „Vyplynou-li na povrch nové skutečnosti, které by naznačovaly, že došlo k obecnému ohrožení, mohlo by být vše překvalifikováno i na trestný čin,“ policejní mluvčí Eva Maturová.

Staré lampy z ulic postupně mizí. Služby města je nahrazují modernějšími typy, jejichž konstrukce už pro zloděje není tak zajímavá.