Praha má mít zvířecí hřbitov s krematoriem. Místní se bojí znečištění

Praha - V pražském Zličíně by mělo vzniknout krematorium a hřbitov pro psy a kočky - podobné zařízení v hlavním městě totiž dosud chybí. Projekt soukromého investora ale naráží na odpor obyvatel i radnice. Obyvatelé se obávají znečištění ovzduší a spodních vod. Hřbitov i spalovnu uprostřed zástavby odmítají i kvůli zhoršení kvality bydlení.

Mezi novými činžáky a starou zástavbou Zličína chce společnost Benefit Development na 2 hektarech hned vedle hřiště zřídit psí hřbitov a k němu postavit také krematorium. Obyvatelé této městské části proti tomu protestují - i prostřednictvím petice.

Investor ale obavy starousedlíků vyvrací - znečištění spodních vod ani ovzduší podle zástupců Benefit Development nehrozí. Na hřbitově se prý budou ukládat jen urny s popelem a spalovna bude vybavena nejmodernější technologií. „Pokud jde o dovoz zvířat, ten prozatím neplánujeme. Máme pouze ambici, a to říkám veřejně, že chceme být nejlepší, nejkrásnější a největší hřbitov v Evropě,“ zmínil zástupce firmy Alois Mikulášek.

Vedení radnice ale tvrdí, že developer v daném místě nemůže stavět, protože s tím nepočítá takzvaný systém celoměstské zeleně. „Ten právě daleko přísněji reguluje podmínky těchto veřejných ploch a v tom máme zastání i odboru územního plánu magistrátu,“ uvedla starostka městské části Praha-Zličín.

Veterinární správa i stavební úřad už daly realizaci pietního parku zelenou. Na jediném zvířecím hřbitově, který je v Bohnicích, se už 8 let nesmí pohřbívat a podle veterinářů krematorium i zvířecí hřbitov v metropoli chybí.

Protesty proti krematoriu a hřbitovu pro psy (zdroj: ČT24)