Klaus mladší končí v čele PORGu

Praha – Václav Klaus mladší odchází z postu ředitele soukromého gymnázia PORG. Za rezignací podle něj stojí neshody s předsedou správní rady školy, hlavním sponzorem a bývalým ředitelem společnosti ČEZ Martinem Romanem. Na jeho post nastoupí ředitelka ostravské pobočky gymnázia Dagmar Dluhošová.

„Pan doktor Roman chce školu směřovat trochu jiným způsobem, který nechám k vysvětlení jemu. Já s tím nesouhlasím. To je primární důvod mého odchodu,“ uvedl syn někdejšího prezidenta Václav Klaus mladší. Klaus a Roman mají údajně rozdílné názory na směřování a úroveň školy, na pedagogické věci, hodnocení učitelů i podobu a podmínky přijímacího řízení. Klaus na správní radě Romanovi prý navrhoval, že mu vrátí veškeré sponzorské dary a škola by dále fungovala bez jeho vlivu, což Roman odmítl, uvedl server Týden.cz. 

„Já jsem pouhý zaměstnanec, kdežto on ovládá správní radu i zřizovatele. Zbývala možnost, že bych zachoval status quo, ale to jsem nechtěl, takže nakonec došlo na poslední variantu,“ popsal své rozhodnutí Klaus. „Za svou prací v uplynulých letech si stojím, ale nebudu to sám nijak vychvalovat. Jestli bude teď ta škola lepší, to už musí obhajovat někdo jiný,“ dodal. 

Rozdílné postoje Klause a Romana řešila ve čtvrtek správní rada gymnázia. Klaus rezignuje k 17. lednu, vystřídá ho Dagmar Dluhošová. „Mohu potvrdit, že jsem správní radou společnosti jmenovaná ředitelkou od dnešní půlnoci,“ uvedla. 

První studenti zahájili výuku na PORG v září 1990. Školu až do roku 1995 vedl její zakladatel Ondřej Šteffl, Klaus mladší v jejím čele stál od roku 1998.

Václav Klaus mladší
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Klaus už údajně dostal nabídku od ředitele Gymnázia Jana Keplera, aby tam učil matematické semináře, na což se podle svých slov těší. Plánuje také napsat další knihu, učebnici matematiky pro páté třídy.

Roman věnoval PORGu sto miliónů korun v roce 2007, které zřizovatel využil na stavbu dvou škol Nový PORG a PORG Ostrava. Blízko měl Roman k rodině Klausových i v samotném ČEZu, kde jako manažer pracuje Václavův bratr Jan Klaus.