ÚOHS zakázal Praze uzavřít smlouvu na veřejné osvětlení

Brno - Pražský magistrát nesmí uzavřít dvoumiliardovou zakázku na provoz veřejného osvětlení. Podpis smlouvy zastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Na tendr totiž dostal stížnost od jednoho z jeho účastníků. Praha původně chtěla s vítězem zakázky podepsat smlouvu k 1. lednu 2014.

„Návrh na prošetření podalo Sdružení pro údržbu osvětlení v Praze, které se domnívá, že v tomto tendru není vše v pořádku podle zákona. Vydali jsme předběžné opatření, které zakazuje uzavřít smlouvu, poněvadž to podezření se nám zdá být důvodným. Jsme ale na začátku šetření, v žádném případě to neznamená, že bych předjímal výsledek, protože důkazy mohou hovořit úplně jinak,“ řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. 

„Účelem předběžného opatření je, aby smlouva na plnění veřejné zakázky nebyla uzavřena dříve, než bude případ řádně prošetřen, případně než bude zjednána náprava,“ řekl Martin Kovařík se Sdružení INDOC, které zastupuje Sdružení pro údržbu osvětlení v Praze. Praha sdružení vyloučila údajně kvůli nedostatečnému zdůvodnění mimořádně nízké nabídkové ceny. Sdružení, jehož členem je například pražská ID Stavby group, ale tvrdí, že všechny náležitosti zákona jeho nabídka splnila. 

Smlouva se současným správcem osvětlení skončila 1. ledna 2014. Nové výběrové řízení Praha vypsala v červnu loňského roku, vítěze chtěla vybrat už v listopadu. Dosud nedokončené výběrové řízení počítalo s desetiletou zakázkou na správu a údržbu osvětlení v Praze s předpokládanou hodnotou 1,8 miliardy bez DPH.

Výměna lampy pouličního osvětlení
Zdroj: ČT24

Praha měla od roku 1998 uzavřenu smlouvu se společností Eltodo Citelum. Kromě veřejného osvětlení má firma na starosti také plynové lampy v historickém centru, osvětlení památek, přechodů pro chodce i veřejné a věžní hodiny. 

Poté, co vedení Prahy zjistilo, že kvůli odvolání nestihne tendr do konce minulého roku uzavřít, podepsalo s Eltodo Citelum dočasnou zakázku za 177 milionů korun bez DPH, jež bude platit až do výběru nového správce. Jinak hrozilo, že město zůstane od nového roku bez osvětlení, které by neměl kdo provozovat. „V současnosti máme provizorní řešení, abychom zajistili veřejné osvětlení v Praze, a je to mnohem levnější než v předchozích letech,“ řekl mluvčí magistrátu Jakub Stadler. 

Praze ale hrozí problémy i za tuto zakázku. Nevypsala ji totiž v dostatečném předstihu. Magistrát se sice hájí, že zpoždění nezpůsobil a neměl tak jinou možnost, jak situaci řešit, legislativní odbor ale radní upozornil, že antimonopolní úřad by mohl situaci posuzovat „velmi přísně“.

Antimonopolní úřad šetří tendr na správu pražského osvětlení (zdroj: ČT24)