Vysočinské strojírny hledají stovky zaměstnanců. Kvalifikované síly ale nejsou

Jihlava – Hodně nových pracovních míst, ale málo schopných odborníků - taková je teď situace na Vysočině v oblasti strojírenství. Lidé, kteří ve strojírenských oborech přesto místo hledají, na tom vydělají – podniky jim slibují nadprůměrné výdělky i obecně výhodnější smlouvy.

V Pelhřimově roste největší strojírenská hala v republice. Místní Agrostroj má ale obavu, kým ji naplní. Na Pelhřimovsku je nízká nezaměstnanost, a tak se noví kvalifikovaní zaměstnanci zledají jen těžko. „Stávající stav je 4,5 procenta nezaměstnaných, z toho mužská část je kolem dvou procent,“ poukázal generální ředitel Agrostroje Lubomír Stoklásek. Aby zaměstnance získal, chystá se stavět podnikové byty či domky. „Jako to dělával Baťa – nic nového pod sluncem,“ poznamenal Lubomír Stoklásek.

Ve strojírenství ovšem má Agrostroj na Vysočině silné konkurenty, kteří se rovněž snaží zaměstnance udržet. Největší strojírenský podnik v kraji jihlavský Bosch Diesel s průměrnou hrubou měsíční mzdou 34 tisíc korun letos všem zaměstnancům zvýšil mzdy asi o tři procenta. Navíc garantuje jistotu zaměstnání. „Jsme schopni zaměstnancům garantovat na základě smlouvy s odbory garanci nepropuštění na dobu tří let,“ podotkl vedoucí personálního oddělení Oldřich Židlík.

Kromě Agrostroje se potom po nových zaměstnancích rozhlíží jihlavský výrobce světlometů Automotive Lighting. „Představy, že se najdou lidé na trhu, moc nefungují. Najdete jich část, ale ukazuje se, že skoro polovinu musíte najít absolventy a ty si vychovat,“ cílí však jednatel společnosti Petr Novotný. Agrostroj a Automotive Lighting chtějí v regionu s nízkou nezaměstnaností během roku zaměstnat na 650 kvalifikovaných pracovníků.

Radovan Daněk o hledání strojírenských dělníků (zdroj: ČT24)