Z chráněné zóny Slavkovského lesa mizí desítky zdravých stromů

Sokolovsko - Vzrostlé břízy, buky a olše kácejí zatím neznámí zloději dřeva mezi Krásnem a Dolní Hlubokou na Sokolovsku. Naposledy v chráněné zóně Slavkovského lesa káceli neznámí dřevorubci o víkendu. Povolení jim ale nikdo nedal a o případ se zajímá policie. Škoda se už teď pohybuje v řádech stovek tisíc korun.

V chráněné oblasti musí o kácení zdravých stromů vědět její správce. Ten ale povolení nevydal. Referent ze Správy CHKO Slavkovský les Petr Jiran se nechal slyšet, že vyhláška případné kácení stromů povoluje mimo vegetační období, které ovšem v této době je. Na nepovolené kácení policii v minulosti upozornila starostka Krásna Lenka Sidorjaková. „První oznámení jsem podala zhruba v prosinci loňského roku, od té doby je to stále v šetření, kácení pokračuje,“ dodala.

Zástupce ředitele Policie ČR Sokolov Ladislav Reismüller sdělil, že důvodem trvajícího prověřování jsou nejasné majetkové vztahy. Zloděj se své nelegální kácení snaží maskovat tím, že porazí pouze dřeviny uprostřed stromořadí a obvodové nechá být. Nadměrného vývozu dřeva z lesů si všimli i obyvatelé Dolní Hluboké. Tvrdí, že stromy vozila místní těžařská firma z pozemků podnikatele Fialy.

Živnostník zabývající se těžbou dřeva Josef Chvojka, který z pozemků pana Chvojky dřevo odvážel, podotkl, že podnikatel si ho najal a tvrdil, že má povolení. „My jsme v Dolní Hluboké v této souvislosti žádné povolení ke kácení stromů nevydávali,“ uzavřel Petr Jiran. Čerstvě vykácenými stromy se ve středu budou zabývat ochránci přírody i policisté.