Velký bratr? V Bydžově po desítkách kamer volali sami občané

Nový Bydžov (Královéhradecko) – Jako v románu George Orwella se mohou cítit obyvatelé Nového Bydžova. V ulicích postupně přibývá kamer, které sledují takřka každý krok místních občanů – už jich je 41, tedy dvakrát více než má nesrovnatelně větší Hradec Králové. Lidé si ale na neustálý dohled nestěžují, jsou naopak spokojeni, protože klesla kriminalita.

Před třemi lety postihla Nový Bydžov vlna kriminality, později ve městě vypukly protiromské nepokoje. Radnice se rozhodla bezpečnost zvýšit kamerovým systémem, který postupně rozšiřuje: Před dvěma lety střežilo město sedm kamer, loni na jaře dvacet a nyní už jich je 41. Pokrývají tak asi tři čtvrtiny města.

Obyvatelé Nového Bydžova jsou podle vedení města s takovým dohledem spokojeni. „Ve všech průzkumech, které město dělalo, se jednoznačně vyjádřili, že chtějí, aby byl kamerový systém ve městě budován,“ podotkl místostarosta Bohumil Orel. Sami obyvatelé to České televizi potvrdili. „Když je člověk slušný, tak se nemusí bát toho, že je na veřejném prostranství monitorován,“ řekl muž na Masarykově náměstí.

Radnice teď uvažuje o tom, že pořídí ještě další kamery. „Chtěli bychom ještě některé kamery umístit u barů a restaurací, kde jsou největší problémy,“ přiblížil Bohumil Orel. Kamery jsou napojeny nejen na strážníky ale i státní policii.

Počet míst, která kamery sledují, roste i v dalších městech. V Královéhradeckém kraji ale sedmitisícový Nový Bydžov s 41 kamerami bezkonkurenčně vede – například v téměř stotisícovém krajkém městě je pouličních kamer jen devatenáct, v jedenáctitisícovém Rychnově nad Kněznou dvanáct.

Přemysl Šrámek o kamerách v Novém Bydžově (zdroj: ČT24)