Policisté zadrželi drogový gang, zásoboval pervitinem jih Moravy

Kyjov (Hodonínsko) – Sto tisíc korun týdně vydělával podle policistů pětičlenný gang kyjovských prodejců pervitinu. Zásobovali drogou narkomany na Hodonínsku, Vyškovsku a Břeclavsku. Policisté výrobce a prodejce drog sledovali několik měsíců, hlavního organizátora skupiny, který pervitin vyráběl, zadržela zásahová jednotka.

Osmadvacetiletého organizátora prodeje pervitinu na jižní Moravě dopadli policisté, když vezl autem 22 gramů čerstvě vyrobené drogy. „Podle našich poznatků a zjištění vyráběl drogu třikrát až čtyřikrát týdně v rozsahu 20 až 70 gramů na jeden var,“ přiblížil policejní mluvčí Petr Zámečník. Za producentem drog vyrazila zásahová jednotka, protože se policisté obávali, že bude ozbrojen – předpoklad byl správný, měl u sebe dvě pistole, nůž, boxer a teleskopický obušek.

Kriminalisté se na stopu drogového gangu dostali navzdory opatrnosti celé skupiny. Pervitin vyráběla z léků nakoupených ve slovenských lékárnách. Dva lidé, kteří pro ně jezdili, se však nepodíleli na samotné výrobě. Tu podle vyšetřování zajišťoval organizátor skupiny, asistovala mu jeho partnerka a poslední člen skupiny. Gang postupně měnil místa, kde drogy vyráběl. Ačkoli prodej pervitinu vynášel až 100 tisíc korun týdně, podle policistů byl jejich výrobce takřka bez peněz. „Všechny utržené peníze prohrál v automatech v hernách, kde se drogy prodávaly. I přes desetitisícové až statisícové příjmy neměl ani na zaplacení ubytování,“ řekl mluvčí Petr Zámečník k organizátorovi obchodů.

Za nedovolenou výrobu drog hrozí organizátorovi deset let vězení. Zatím je ve vazbě. Čtyři lidi, kteří mu pomáhali, stíhají policisté na svobodě. Mohou však pobýt za mřížemi až pět let. Policie je přesvědčena, že se jí na čas podařilo utlumit obchod s drogami v regionu. „O tom, jak citlivou ránu jsme drogovému podsvětí zasadili, svědčí poznatky o současném nedostatku a problematickém shánění pervitinu na Kyjovsku a blízkém okolí,“ zdůraznil mluvčí.