Kácení nebezpečných stromů v Děčíně se zastavilo v půlce

Děčín - Padající kameny a kmeny, které ohrožují obyvatele Děčína v ulici Pod Svahem, už měly být z nebezpečného svahu nad městem odstraněny. Lesy ČR se loni s děčínskou radnicí dohodly, že své pozemky nechají vykácet a vyčistit. Najaté firmy ale práci nedokončily, podle děčínského primátora se zalekly obtížného terénu, ve kterém by pro odvoz dřeva potřebovaly lanovky či vrtulník.

Padající kameny nebo stromy trápí obyvatele domů v ulici Pod Svahem už delší dobu. Ohrožují ale i pod kopcem projíždějící vlaky. „Je to problém, který nás tíží od roku 2008. A ten stav trvá do současné doby,“ uvedl František Pelant (ČSSD), primátor Děčína.

Najaté firmy přestaly s kácením v polovině. Podle děčínského primátora měly vydělat na prodeji vytěženého dřeva, později ale zjistily, že v obtížném terénu na jeho odvoz potřebují i lanovky nebo vrtulník. „Ty podmínky byly známy dopředu. Součástí zadání byla i prohlídka v místě těžby. Měly možnost své cenové nabídky tomu uzpůsobit,“ uvedl Zbyněk Boublík, Lesy České republiky. Lesy ČR tvrdí, že svůj slib městu splní. „Aktuálně Lesy ČR připravují vyhlášení nové zakázky,“ dodal Boublík. Podle děčínského primátora by tentokrát měly být vybrané firmy zaplaceny i za samotnou těžbu.

Kácení v Děčíně se zastavilo (zdroj: ČT24)