Skládka z Arnoltic mizí, odvoz platí Němci - zatím

Arnoltice - Likvidace obří černé skládky německého odpadu u Arnoltic po devíti letech začala. Z areálu konečně mizí balíky textilu, plastů a molitanu. Nynější likvidaci a odvoz platí Němci, že je odpad od nich se ale podařilo prokázat jen u poloviny z devíti tisíc tun odpadu. Likvidaci zbytku proto bude muset zaplatit česká strana. Úřady teď řeší, kde zhruba dalších 12 milionů korun sehnat.

Během následujících týdnů zmizí čtyři metry vysoké hromady ležící venku. Potom přijde na řadu vyklizení sedmi bývalých teletníků. Denně skládku opustí čtyři kontejnery, do konce března se na arnoltické skládce auta otočí zhruba 250krát. I tak ale polovina odpadu zůstane.

Firma, která odpad přivezla, dostala pokutu 25 milionů. Nezaplatila

Současnou likvidaci a odvoz totiž platí Němci, a že je odpad jejich, se podařilo prokázat jen u poloviny balíků. Zbytek proto musí zaplatit česká strana. Ta teď řeší, kde na to vzít. „Druhá půlka je zatím dohodnutá, že se zlikviduje do konce roku 2015,“ uvedl Josef Jadrný, (ZpLK), náměstek hejtmana Libereckého kraje. Firma, která do areálu odpady navezla, s úřady nekomunikuje. Z rekordní pokuty 25 milionů korun zatím nezaplatila ani korunu. A doteď nepokročila ani tři trestní oznámení, která v kauze padla.

Skládka už několikrát hořela

Navíc nelegální skládku už dvakrát někdo zapálil. Hasiči bojovali s plameny pokaždé několik dní a Arnoltice mezitím dusil dým. „Nebezpečí požárů tady pořád bylo, takže si opravdu myslím, že se všem uleví, že odtud ty odpady opravdu mizí,“ říká Romana Šidlová (nez.), starostka Arnoltic. Nelegální odpad skončí 30 kilometrů od Arnoltic v liberecké spalovně. Z textilu, molitanu a plastů zbyde struska asi o desetinovém objemu.

Likvidaci poloviny objemu arnoltické skládky platí Němci (zdroj: ČT24)